x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reciclarea PET, blocata de colectare

Reciclarea PET, blocata de colectare

12 Oct 2004   •   00:00

In ciuda finantarii cu bani publici, reciclarea deseurilor PET nu este inca o afacere profitabila, din cauza sistemelor rudimentare de colectare. Totusi exista concurenta, firmele implicate mizand pe faptul ca dezvoltarea acestei piete este "sigura".

ADRIAN N. IONESCU

Fondul de Mediu a strans aproximativ 1.400 miliarde lei de la cei peste 12.000 de agenti economici care au cotizat din anul 2002 incoace, potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu (AFM). Reprezentantii AFM au raspuns astfel la "reclamatiile producatorilor de ambalaje privind transparenta in cheltuirea unor bani pe care ei ii aduc la acest fond", spune Cristian Parvan, presedintele firmei de consultanta CMP Cons.

SUBVENTIA. Administratia Fondului de Mediu da firmelor care se ocupa de reciclare alocatii nerambursabile de 9.600 de lei/kg de deseu de ambalaj PET (sticlele din material plastic pentru bauturi). Dupa aprobarea din iunie a normelor metodologice de aplicare a HG 148/2004, s-au incheiat trei contracte de finantare in valoare de peste 57 de miliarde de lei. Acestia sunt bani pe care firmele de reciclare ii dau mai departe colectorilor care le aduc deseurile pentru prelucrare, caci unul dintre secretele afacerii este felul in care se infiinteaza si se dezvolta reteaua de colectori.

INVESTITIA. "Ne-am apucat de aceasta afacere si am investit pana acum circa 2 milioane dolari in tehnologie si spatii de depozitare, pentru ca este sigur una de viitor. Profiturile sunt aproape nule, dar este bine sa fii printre primi pe piata", spune George Fratila, director comercial al Greentech Buzau, care a convins AFM sa semneze un contract in valoare de 25 miliarde lei. Prima tragere, de 1,78 miliarde lei, a fost deja efectuata. Societatea va mai investi alte 2-3 milioane de dolari tot in tehnologie. Genial Company din Oltenita a obtinut de la AFM un contract de 23 de miliarde de lei, din care a "tras" deja 1,9 miliarde. Potrivit unui profil de firma facut public in iulie, societatea a colectat lunar intre 180 si 200 de tone de ambalaje PET si a investit peste 620.000 euro in dotarea locurilor de colectare cu prese, in eficientizarea transportului si dotarea cu motostivuitoare. Instalatia de reciclare cumparata din Germania are o capacitate de 800 kg/ora.

AFACEREA. Subventia, departe de a fi suficienta, este cruciala pentru stimularea pietei, potrivit beneficiarilor. "Anul trecut plateam doar 2.030 de lei/kg de PET. Acum pretul pe piata este intre 11.000 si 12.000 de lei/kg. Atentie, insa, aici mecanismul de piata este contrar negustoriei obisnuite: cine aduce mai mult primeste un pret unitar mai mare", spune George Fratila. Si, desi piata este mica si inca neprofitabila, concurenta este mare. Tot din Buzau este al treilea mare beneficiar al unui contract de finantare al AFM, Geani Conpes, care are de primit 9,6 miliarde de lei.

"Dificultatea cea mai mare este la colectare. Pana cand cei obligati prin lege sa amplaseze pubele si containere de colectare o vor face, multe dintre cele 150 de firme cu care avem contracte le-au luat-o inainte", adauga Fratila. El se declara insa increzator in viitorul afacerii, chiar daca "sistemele de colectare sunt inca rudimentare".

POLUATORUL PLATESTE

Fondul de mediu este un fond public, extrabugetar, iar veniturile acestuia sunt venituri publice, care provin dintr-o sumedenie de taxe constituite pe principiul "poluatorul plateste". Din pacate, potrivit AFM, "pana in prezent nu a fost posibila realizarea unei baze de date complete a tuturor celor care sunt obligati sa plateasca la fondul de mediu, conform prevederilor legale".

Cu ce strange, AFM sustine proiecte pentru controlul si reducerea poluarii prin utilizarea tehnologiilor "curate", pentru gestionarea deseurilor si protectia resurselor naturale.

Sustinerea se face prin (co)finantarea proiectelor prin credite sau alocatii nerambursabile ori prin acoperirea totala sau partiala a dobanzilor la creditele bancare.
×
Subiecte în articol: economic miliarde