x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Managerii la stat au strâns facturi neplătite de două miliarde de euro

Managerii la stat au strâns facturi neplătite de două miliarde de euro

de Adrian Stoica    |    14 Sep 2021   •   07:20
Managerii la stat au strâns facturi neplătite de două miliarde de euro

Creșterea economică de peste 13% în trimestrul al doilea comparativ cu perioada similară a anului trecut și de 6,5% la sfârșitul primului semestru, anunțată triumfalist de premierul Florin Cîțu, este demolată de datele financiare ale companiilor de stat publicate de Ministerul Finanțelor. La sfârșitul lunii iunie, cele 1.205 companii publice raportaseră un profit brut de numai 2,25 de miliarde de lei (circa 458 de milioane de euro). Profitul era doar unul aparent, pentru că aceste companii aveau plăți restante de 10,69 de miliarde de lei (circa 2,18 miliarde de euro). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, valoarea plăților restante s-au dublat, dar despre acest lucru premierul Cîțu preferă să nu vorbească, pentru a nu-și strica imaginea de salvator al economiei pe care vrea să și-o construiască.


Per total, funcționarea celor 1.205 întreprinderi publice, care la jumătatea anului aveau 270.000 de angajați, a costat aproape 29 de miliarde de lei, în timp ce veniturile lor s-au ridicat la puțin peste 31 de miliarde de lei. În același timp, deși veniturile lor au crescut doar cu două miliarde de lei față de primul semestru al anului trecut, cheltuielile s-au majorat cu 6 miliarde de lei.

 

Statul a uitat să plătească 8 miliarde de lei

 

La sfârșitul lunii iunie, cele 206 întreprinderi publice unde statul era acționar unic au raportat un profit brut de 3,34 de miliarde de lei, dar și plăți restante de circa 8 miliarde de lei. Comportamentul fiscal al acestor companii creează mari blocaje  economice, în condițiile în care 5,12 miliarde de lei reprezentau facturi neonorate către alte companii. De asemenea, aceste unități aveau plăți restante către bugetul de stat de 2,9 miliarde de lei. Practic, datoriile acestor unități au crescut cu 53% față de primul semestru al anului trecut, când, pe fondul reducerii puternice a activității economice, ele s-au oprit la 3,77 de miliarde de lei.

 

Dezastru în administrația publică

 

Nici situația economică a celor 999 de societăți controlate de administrațiile publice locale nu este mai bună, ba din contră. Acestea au avut cheltuieli de 6,22 de miliarde de lei, la venituri de 6,13 miliarde de lei, rezultând o pierdere de circa 87 de milioane de lei. În aceleași timp, ele aveau facturi neonorate în sumă de 2,65 de miliarde de lei. Dintre acestea, circa 1,6 miliarde de lei erau restanțe către bugetul de stat, iar circa un miliard de lei, către alte companii.

 

Creștere salarială de 600 de milioane de lei

 

Deși rezultatele financiare ale economiei de stat nu arată deloc bine, cheltuielile salariale ale acestora au fost în creștere. Dacă ele ajunseseră la 9,1 miliarde de lei la sfârșitul primului semestru din 2020, un an mai târziu acestea urcaseră la 9,7 miliarde de lei. Creșterea a venit pe fondul unei reduceri ușoare a numărului de angajați din sectorul întreprinderilor publice, de la 275.000, la 270.000.

 

Topul celor mai performante companii de stat

 

Anul trecut, în primele 20 de companii cele mai performante, și-au găsit locul doar patru companii controlate de statul român. Hidroelectrica a fost cea mai valoroasă companie, care cu un profit net de 1,4 miliarde de lei s-a clasat pe locul patru. În acest top s-au mai regăsit companiile Romgaz (poziția 6 - profit net de 1,2 miliarde de lei), Nuclearelectrica (poziția 11 - profit net de 0,76 de miliarde de lei) și Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie S.A (poziția 20 - cu un profit net de 0,39 de miliarde de lei. Cea mai performantă companie activă în România a fost Pavăl Holding, vehiculul de investiții controlat de fondatorii Dedeman, Dragoș și Adrian Pavăl, aceasta raportând un profit net de 3,3 miliarde de lei.  Pe poziția a doua, cu un profit de 1,4 miliarde de lei, a fost tot o firmă controlată de frații Pavăl, compania de bricolaj Dedeman SRL, ea raportând același profit ca Hidroelectrica. Pe cea de-a patra poziție s-a plasat compania petrolieră OMV Petrom, cu un profit net de 1,3 miliarde de lei.

 

 

La sfârșitul primului semestru al anului 2021, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, cu un profit net de 1,7 miliarde de lei. De asemenea, și Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, a încheiat S1/2021 cu un profit net de 385,3 milioane de lei, ceea ce a reprezentat o creştere cu 12,3% faţă de S1/2020. În schimb, Romgaz a raportat un profit net de 762 de milioane de lei, în scădere cu 5%.

 

 

Salarii de top la SAPE

 

Printre cel mai bine plătiți salariați ai companiilor de stat se află și cei 37 de angajați ai Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Având ca acţionar unic statul romȃn, prin Ministerul Energiei, aceștia au avut anul trecut un câștig mediu lunar de 9.721 de lei, potrivit raportului de activitate pentru anul 2020 al companiei. Începând de anul trecut, SAPE și-a extins activitatea, desfășurând activități în domeniul comerțului cu produse farmaceutice și dispozitive medicale.

 

×