Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! AcceptX
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Macaronari made in Romania

17 Mar 2004

In Italia sunt mancare nationala. La noi sunt cumparate pentru ca sunt ieftine.

Romanii mananca tot mai multe paste fainoase, consumul crescand de la 1,97 kilograme anual in 2000, la 2,77 kilograme in 2003.
FLORINA ZAINESCU

Spaghete, macaroane, spirale, melcisori. Cu sos de rosii, cu branza sau cu lapte. In ultimul timp romanii par a fi prins gustul pastelor fainoase. Astfel ca, de la 1,97 kilograme de paste cat a mancat, in medie, un conational al nostru, in 2000, consumul a crescut, anul trecut, la 2,77 kilograme pe cap de locuitor. Iar din 2014, in stomacul fiecaruia dintre locuitorii plaiurilor mioritice va ajunge, anual, o cantitate de circa 10 kilograme de paste fainoase, dupa cum estimeaza Ion Raducan, presedintele unuia dintre cei mai mari producatori autohtoni din domeniu.

Mancarea saracului

"Romanul mananca spaghete pentru ca sunt ieftine", motiveaza Raducan cresterea consumului. Dar si aparitia pe piata autohtona a diverselor sosuri si a ingredientelor speciale pentru prepararea pastelor si-a pus amprenta asupra evolutiei pozitive a consumului. "In plus, romanul a invatat sa manance, sa incerce preparate si retete noi, si asta a fost in avantajul nostru", a declarat Ion Raducan. "Incet-incet pastele vor capata ponderea pe care o merita in consum, cu ceva mai multa publicitate si cu un consumator constient ca pastele nu ingrasa", a adaugat acesta.

Exporturi mai mari decat importurile

Tendinta de crestere a consumului i-a determinat pe producatorii din acest sector sa ofere mai multa marfa pe piata. Astfel, daca in 2001 pe portile fabricilor autohtone au iesit 45.000 de tone de paste fainoase, in 2002 productia s-a majorat la 50.000 de tone. Anul trecut, "recolta" de paste romanesti a atins 52.000 de tone. Sarguinta producatorilor a facut ca importurile de paste fainoase din alte tari, in special Italia, sa scada de la 2.314 tone in 2001, la 1.968 tone in 2002, respectiv 1.684 in 2003. In acelasi timp, exporturile romanesti de astfel de produse au crescut simtitor: 272,2 tone in 2001, 1.896 tone in 2002 si 5.653 tone in 2003. Principalele destinatii de export au fost, in 2003, Angola (1.216 tone), Republica Moldova (890 tone), Senegal (538 tone), Congo (502 tone) si Mauritania (416 tone).

Paste care nu ingrasa

"Pastele constituie o alimentatie hranitoare si care nu ingrasa", sustine Ion Raducan. De aceeasi parere este si profesorul Gheorghe Mecinicopschi, directorul Institutului de Studii Alimentare, cu precizarea ca este vorba de acele produse fabricate din grau tare (durum). "Acestea contin o cantitate mai mare de proteine si mai putin amidon. Iar amidonul este cel care ingrasa", explica Mecinicopschi. Dar si modul in care sunt preparate pastele fainoase isi pune amprenta asupra siluetei consumatorului. Spaghetele sau macaroanele se gatesc prin fierbere, cu un strop de ulei, nu la cuptor, in combinatie cu branzeturi. "Si nu se mananca cu paine sau in cantitati industriale!", a tinut sa sublinieze Raducan.

Cat mananca altii

Daca vom ajunge intr-adevar la un consum de 10 kilograme de paste pe cap de locuitor anual, ne vom bate la infulecat spaghete cu greii Europei. Italienii sunt cei mai mari iubitori de spaghete din lume, fiecare "macaronar" ingurgitand, anual, 27 de kilograme. In top se situeaza si spaniolii si francezii care consuma, in fiecare an, circa 10-12 kilograme de paste de caciula. Si nemtii sunt mari consumatori de spaghete si taietei, in stomacul lor ajungand, anual, 8-10 kilograme de astfel de produse.

Ultima oră
Alte titluri din: Economia
Efectele pandemiei de COVID-19. Românii sunt tot mai interesați de asigurările de sănătate, viață și locuințe Efectele pandemiei de COVID-19. Românii sunt tot mai interesați de asigurările de sănătate, viață și locuințe
Tehnologiile touchless în spațiile de birouri, o necesitate a prezentului și a viitorului Tehnologiile touchless în spațiile de birouri, o necesitate a prezentului și a viitorului
Mai multe titluri din: Economia
Antena3.ro Topul bugetarilor de lux ai României. Cine câştigă peste 35.000 de euro lunar
Libertatea.ro Subiecte Matematică Evaluare Națională 2021. Ce a picat la a doua probă
A1.ro Cum arată nașii lui Josephine Ana, fetița Ginei Pistol și a lui Smiley. Fotografiile emoționante de la botezul micuței
Observator.ro LOTO 6/49 - joi 27 mai 2021. Avem numerele câștigătoare la tragerile loto