x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liderii G8 discuta datoria Irakului

Liderii G8 discuta datoria Irakului

09 Iun 2004   •   00:00

Liderii celor mai puternice state s-au intalnit ieri la summitul G8, organizat in Sea Island, in statul Georgia din SUA.

La reuniune, care se desfasoara in perioada 8-10 iunie, vor lua parte sefii celor opt tari membre --- Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada si Rusia --- precum si presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi si presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, in prezent premierul irlandez Bertie Ahern.

DISENSIUNI. Prima parte a reuniunii va fi consacrata Orientului Mijlociu, discutiile urmand sa aiba la baza initiativa americana privind reformele economice si politice ce trebuie aplicate in regiunea dintre Maghreb si Aghanistan. Autoritatile americane au declarat ca divergentele de opinii cu partenerii lor europeni persista, in special in ceea ce priveste motivele declansarii razboiului din Irak, dar ca este necesara cooperarea pentru asigurarea stabilitatii in aceasta tara. Statele Unite intentioneaza sa propuna o anularea a 80%-90% din datoria externa a Irakului, estimata la aproximativ 120 de miliarde de dolari, in timp ce Germania si Franta sunt de acord cu anularea a numai 50% din datorie.

DEZBATERI. Membrii G8 vor dezbate si probleme legate de securitate, terorism si lupta impotriva saraciei. Potrivit Rador, tarile cele mai dezvoltate vor dori probabil sa faciliteze transferurile de bani de la imigranti legal care lucreaza pe teritoriul tarilor lor, spre patriile acestora, prin reducerea taxelor la transferurile banesti.

×
Subiecte în articol: economic