x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În zece ani, importurile de pâine au crescut de opt ori

În zece ani, importurile de pâine au crescut de opt ori

13 Mai 2021   •   09:30
În zece ani, importurile de pâine au crescut de opt ori

România şi Polonia merg umăr la umăr la producţia de grâu, cu o medie anuală de 9-10 mi­lioane de tone, re­zul­tat cu care îşi dispută mereu un loc în top cinci european, însă echi­librul se rupe dramatic când vine vorba despre pro­ducţia de pâine, notează Ziarul Financiar.

România a importat în 2020 pâine în valoare de 2,3 mil. euro din Polonia, re­zultat apropiat de cel din 2019 şi de opt ori mai mare faţă de 2010, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la INS. De cealaltă parte, INS arată că din 2015 încoace, „din punct de vedere statistic nu au mai fost înregistrate date de export ale produsului menţionat (pâine - n. red.)“ spre Polonia. În 2015, ulti­mul an pentru care există date, exporturile de pâine ale României către Polonia au fost de 10.000 de euro.

„Importurile noastre de pâine din Polonia au crescut cu 10-12% în 2020 faţă de anul anterior. În 2020, unii dintre cei mai mari retaileri din România au semnat contracte direc­te cu furnizorul nostru (Inter Europol – n.red.) din Polonia, pen­tru că au renun­ţat la produc­ţia pro­prie de pâine şi pro­duse de pa­tise­rie şi au exter­na­lizat acest serviciu“, spu­ne Ştefan Radu, acţionar şi adminis­tra­tor al companiei Euro­pean Pastry Prod.

Nu­mele companiei apa­re pe ambalajele unor tipuri de pâine comer­cia­lizate în Bucu­reşti, în reţeaua Mega Image, pâine produsă în Polonia. Euro­pean Pastry, cu afaceri de 8,6 mil. lei în 2019, are o fabrică proprie de pâine şi pro­duse de panificaţie la Ştefăneştii de Jos (jud. Ilfov), unde realizează atât pro­duse conge­la­te precoapte, cât şi produse în stare proaspătă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: paine