x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozite mai mici pentru tot romanul

Impozite mai mici pentru tot romanul

16 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Firmele vor beneficia de o micsorare a impozitului pe profit cu 6%, incepand de anul viitor. Tot din 2005, salariatii vor plati mai putin impozit pe venit cu cateva zeci de mii sau chiar sute de mii de lei. In sfarsit, fiscalitatea in Romania va fi redusa, din 2005. Firmele vor beneficia de o micsorare a impozitului pe profit cu 6%, iar salariatii vor castiga de la cateva zeci de mii de lei pana la cateva sute de mii. Surprinzator, nimeni nu va pierde.
DANIELA IVAN

Ministerul Finantelor Publice a finalizat strategia fiscala, care va fi aprobata prin legea de modificare a Codului Fiscal. Acesta va fi aprobat printr-o ordonanta de urgenta, care va fi dezbatuta de Parlament cu prioritate la revenirea din vacanta legislativa.

Impozitul pe venit

Procedura de impozitare a veniturilor pentru persoanele fizice se va schimba, incepand de anul viitor, a anuntat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice. "Cota minimala va fi redusa de la 18% la 14%, iar cota maximala de la 40% la 38%. Totodata, numarul transelor de impozitarea a veniturilor vor fi reduse de la cinci la trei", a declarat Tanasescu. El a explicat ca cota de mijloc va fi de 26% si va inlocui actualele transe de 23%, 28%, 34%. Pe scurt, din venitul brut se scad deduceri legale (pensii, somaj, sanatate, deduceri de baza, copii in intretinere, sot-sotie in intretinere, handicapati) si se obtine venitul lunar impozabil. La acesta se aplica noile cote de impozitare. Potrivit estimarilor, in prima categorie se incadreaza circa 2,5 milioane de persoane, iar in urmatoarele doua, 2,1-2,2 milioane si, respectiv, 300.000 de salariati.

Ce castiga oamenii

"Toti cei 4,8 milioane de salariati vor avea de castigat in urma aplicarii noului sistem, deoarece nu va fi nici un om care va pierde", a declarat Tanasescu. El a mai spus ca prin aplicarea deducerilor nu vor plati nici un leu ca impozit la stat angajatii care au un salariul brut de pana la 3.048.000 lei (care nu au copii), de pana la 4.373.000 lei (daca au un copil) si de pana la 6.200.000 de lei (daca au trei copii). Simularile facute de reprezentantii Ministerului de Finante indica faptul ca un cetatean care are un venit impozabil de 10.000.000 de lei va castiga 98.800 de lei (daca are trei copii), 53.900 lei (daca are un copil) si 20.900 de lei (daca nu are copii). La un salariu brut de 18.000.000 de lei, un angajat va castiga 265.800 de lei (daca nu are copii), 177.800 (daca are un copil) si 61.200 (daca are trei copii). Si plafonul pana la care pensiile sunt scutite de impozit va fi majorat de la 8.000.000 de lei la 9.000.000 de lei.

Impozitul pe profit

Societatile comerciale vor beneficia de o reducere cu 6% la impozitul pe profit si de o reducere cu 2% la CAS, a declarat Tanasescu. Concomitent, impozitul pe dividende va creste cu 5 puncte, ajungand la 10% pentru persoanele fizice si la 15% pentru companii. Totodata, ministrul a mai spus ca diminuarea impozitului platit de companii va fi insotita de introducerea de noi deductibilitati ale cheltuielilor acestora. "Firmele isi vor putea majora cheltuielile deductibile aferente amortizarii, in urma diminuarii duratei normale de functionare a mijloacelor fixe, iar deductibilitatea pierderilor aferente creantelor neincasate va creste de la 20% la 25%", a spus Tanasescu. Totodata, contributiile pentru asigurarile sociale vor fi diminuate cu doua puncte procentuale, in exclusivitate pentru firme, de la 49,5% la 47,5%. Pana in anul 2007, nivelul CAS ar putea ajunge la 42%-43%.

Accize si TVA

Nivelul accizelor va creste in cazul alcoolului si bauturilor alcoolice, tutunului, uleiurilor minerale, conform graficului convenit cu autoritatile de la Bruxelles. In schimb, accizele pentru toate sortimentele de cafea vor fi diminuate in medie cu 20%. In ceea ce priveste TVA, cota standard de 19% va ramane la acelasi nivel, insa cota redusa, de 9%, va fi diminuata la 5% si se va aplica pentru carti, manuale scolare, precum si proteze.

Neimpozitarea profitului reinvestit

Exista si o problema inca ramasa in discutie: neimpozitarea profitului reinvestit. "Urmeaza sa finalizam aceste discutii intr-o saptamana, maximum 10 zile, inca analizam sa vedem care este aici cea mai buna solutie", a declarat Tanasescu. Dupa cum se cunoaste, premierul Adrian Nastase a anuntat in urma cu o luna si jumatate ca din 2005 firmele vor putea opta intre sistemul de amortizare accelerata sau reducerea de impozit pentru profitul reinvestit, insa ulterior sensul acestei afirmatii a fost deturnat in sensul ca Finantele au propus ca doar investitiile in tehnologie si utilaje sa poata fi scutite de la impozitare.

De unde bani?

Diminuarea impozitelor va determina, anul viitor, reducerea veniturilor bugetare cu 28.000 miliarde lei, insa pe ansamblu va exista o crestere de venituri cu 94.000 miliarde lei, favorizata de cresterea economica prevazuta la 5,2%, a spus Mihai Tanasescu. Concret, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate sa creasca cu 94.000 de miliarde de lei, din care contributia cresterii economice va fi de 34.000 de miliarde de lei, iar restul va fi efectul inflationist. In plus, majorarea nivelului accizelor este preconizata sa aduca venituri de 14.000 de miliarde de lei, iar imbunatatirea gradului de colectare va genera in plus circa 15.000 de miliarde de lei. De asemenea, sunt anticipate venituri de 4.500 de miliarde de lei aferente impozitelor majorate pe dividende.

INVESTITII

"Anuntul privind reducerea impozitelor vine la timp pentru a imbunatati pozitia Romaniei in competitia cu celelalte tari din regiune si pentru a atragere mai multe investitii de la oamenii de afaceri straini"
Gilbert Wood, presedintele Consiliului Investitorilor Straini

CALCULE

"Dupa calculele noastre, scaderea impozitului pe profit cu 6% si a CAS cu 2% va duce la o crestere a Produsului Intern Brut cu 1,2%. Este un prim pas spre adoptarea unei strategii moderne de impozitare"
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania
×
Subiecte în articol: economic copii miliarde tănăsescu