x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC - Stirile zilei

ECONOMIC - Stirile zilei

02 Apr 2004   •   00:00

Doar 20% din proiecte finalizate

Evolutia portofoliului de proiecte al Bancii Mondiale in Romănia s-a imbunatatit anul trecut, in conditiile in care rata de utilizare a fondurilor a crescut la 27%, fata de o medie de 14% in perioada 1996-1998, se arata intr-un comunicat de presa. Reprezentantii institutiei financiare internationale considera ca intarzierile in procesul de aplicare a proiectelor constituie o provocare, intrucat din 1991 pana in prezent doar 20% dintre proiecte au fost finalizate conform graficului initial. Intarzierile au mai multe cauze: amanarea intrarii in efectivitate, intarzieri de natura administrativa si aspecte legate de coordonarea intre institutii, se precizeaza in comunicat.

Licitatie de 15 ore la AVAB

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a vandut, dupa o licitatie cu o durata de 15 ore, 131 de pachete cu utilaje agricole, in valoare de 5 milioane de dolari, fara TVA. AVAB a preluat anul trecut o creanta in valoare nominala de 2.217 lei (aproximativ 68 de milioane de dolari), provenita din executarea garantiei de stat emise pentru imprumutul extern acordat Regiei Autonome de Imbunatatiri Funciare.

Credit imobiliar prin Banca Romaneasca

Banca Romaneasca a lansat produsul Credit Imobiliar, destinat persoanelor fizice si persoanelor fizice autorizate. Creditul poate fi acordat pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, achizitionarea unui teren pentru locuinta sau renovarea casei. Suma maxima care poate fi acordata de banca este de 200.000 de euro, iar solicitantul trebuie sa contribuie cu minimum 25% din valoarea imprumutului cerut. Creditul poate fi acordat pe o perioada de zece ani, clientul avand posibilitatea de a rambursa banii anticipat.

Pretul petrolului, la cote maxime

Pretul petrolului brut a crescut pe piata internationala, livrarile din luna mai fiind tranzactionate la un pret de 36,30 de dolari barilul. La mijlocul lunii martie, pretul petrolului a atins cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani, un baril fiind tranzactionat cu 38,35 dolari. Cresterea se datoreaza, printre altele, si deciziei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce productia de titei cu circa un milion de barili pe zi, pe fondul suprasaturarii pietei mondiale. OPEC furnizeaza aproximativ o treime din petrolul mondial, productia sa ridicandu-se, in urma cu doua zile, la circa 24,5 milioane de barili pe zi.

×
Subiecte în articol: economic