x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Case ANL cu aprobarea FMI

Case ANL cu aprobarea FMI

15 Apr 2004   •   00:00

ANL cauta 2.000 de miliarde de lei pentru constructia de locuinte, insa banii nu pot fi obtinuti fara acordul FMI. In urmatoarele doua saptamani, in cadrul discutiilor cu Fondul, autoritatile vor aborda si acest aspect.

Dupa abrogarea ordonantei de guvern prin care CEC era abilitat sa acorde Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) credite in valoare de 6.500 de miliarde de lei, ANL este in cautarea altor surse de finatare. O solutie este obtinerea unui credit extern, insa este nevoie de acordul Fondului Monetar International. Pentru finalizarea a 4.000 de locuinte pentru tineri la sfarsitul acestui an sunt necesari 2.000 de miliarde de lei, adica circa 60 milioane de dolari. „Aceste fonduri nu vor mai fi luate prin CEC. Speram ca ele sa fie aprobate de Fondul Monetar International prin discutii cu Ministerul de Finante. Asteptam in urmatoarele doua saptamani o hotarare de guvern in acest sens", a declarat ieri Sergiu Sechelariu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

NEGOCIERI. Surse din Ministerul Finantelor Publice ne-au confirmat ca ministerul este in discutii cu FMI pentru ca institutia financiara sa aprobe Romaniei marirea plafonului de credite externe. Se cauta solutii care sa convinga Fondul ca acest credit, luat de la o institutie finantatoare internationala, nu va produce derapaje in indicatorii macro. In maximum doua saptamani se asteapta raspunsul de la FMI, iar daca acesta este pozitiv se va emite o ordonanta de urgenta prin care statul va garanta acest credit extern.

Contextul nu pare insa prea favorabil. Tot in aceste zile, ministrul de Finante si guvernatorul bancii centrale au fost informati de conducerea FMI ca tara noastra va avea parte de o monitorizare mai severa a performantelor economice si s-a decis incheierea unui acord stand-by pe doi ani, fara trageri de bani decat in situatii de urgenta. Inca se discuta pe nivelul indicatorilor macroeconomici. „Se face inca o analiza in functie de realizarile din primele luni si in functie de rezultate se mai discuta pe acesti indicatori", ne-a declarat sursa citata. Oricum, intre 24 si 26 aprilie, Mihai Tanasescu, ministrul de Finante, si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, se vor afla la Washinton la o reuniune a FMI.

Iohanna Onaca, Daniela Ivan

×
Subiecte în articol: economic