x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cadouri la moda

Cadouri la moda

09 Apr 2004   •   00:00

Vasele transparente in care plutesc petale de flori si lumanari parfumate par a fi cadourile la moda pentru acest Pasti. Insa si imbracamintea ramane un dar pe care membrii familiei si-l fac unii altora.

Producatori, comercianti, mesteri populari, toti spera sa se aleaga cu ceva din ceea ce reprezinta afacerea cu daruri de Pasti. Experienta anilor anteriori a aratat ca in Saptamana Mare aceste vanzari sporesc cu procente cuprinse intre 20%-50%. Insa si pe acest segment batalia este dura, iar oferta, din ce in ce mai diversificata.

Atentii intre 50.000-300.000 de lei

Si in acest an, romanii s-au orientat catre cadouri de sezon: oua naturale frumos incondeiate, icoane argintate, lumanari parfumate, cosuri cu aranjamente din oua si lumanari, boluri de sticla. Toate aceste atentii pot fi cumparate cu preturi care pleaca de la 50.000 de lei si care urca pana la maximum 2.000.000 de lei, in functie de calitate, marime, rafinament.

Se poarta sticla transparenta

La moda in acest an sunt bolurile, sfesnicele, vasele si vazele cu diferite forme, din sticla decorativa transparenta, lucrate manual. Acestea sunt ornamentate in interior cu iarba, petale de flori parfumate, pietricele colorate, lumanari etc. „Din acest an, sticlaria a revenit in preferintele publicului, in comparatie cu ceramica, aceasta dominand piata in ultimii ani", opineaza Fraga Albu, director la firma Katharina. Ea explica acest lucru prin faptul ca „sticla transparenta se decoreaza mai bine si permite sa-ti impui personalitatea". Aceste tentatii pot fi folosite si pentru infrumusetarea masei de Pasti si pot fi cumparate cu sume intre 50.000-350.000 de lei, in functie de marime si calitate.

Vanzarile se dubleaza

Traditia spune ca in noaptea de Inviere, fiecare om trebuie sa poarte haine noi. Chiar daca putini romani isi mai permit acest lux, oamenii strang bani tot anul si tot isi cumpara un obiect vestimentar, cat de mic. Producatorii, importatorii si comerciantii de imbracaminte si incaltaminte spera sa-si sporeasca vanzarile cu procente cuprinse intre 20%-50%. Maria Grapini, presedinte al patronatului FEPAIUS, afirma ca producatorii romani mizeaza pe o cresterea a vanzarilor de Pasti intre 20%-50% fata de o luna normala. „Eu vad in cele patru magazine ale mele unde vanzarile se dubleaza de Paste", afirma Grapini. Producatorii romani sustin ca de sarbatori oamenii prefera sa cumpere imbracaminte romaneasca in locul celei chinezesti, care este de proasta calitate, dar mai ieftina. Cele mai cautate articole sunt cele adresate copiilor si tinerilor, precum si accesoriile gen cravate, curele, genti, care pot fi oferite si ca daruri celor dragi.

Oferta de lumanari parfumate este si ea foarte mare. Diferite miresme, forme, culori. Preturile variaza si ele intre 20.000 de lei (o lumanare de forma unui ou rosu) si 300.000 lei. Insa, se pare ca oamenii prefera cadouri un pic mai variate. „Lumea cumpara un cos in care pune o lumanare, niste ousoare incondeiate, putina iarba, un iepuras", spune Anamaria Grigoriu, director la firma Ar-Flora. „Acest aranjament costa intre intre 100.000-300.000 de lei", adauga ea. In perioada Pastilor, afacerile cu lumanari parfumate cresc intre 30%-40%.
Daniela Ivan


Ouale incondeiate fac bani

Ioan Zinici, de la Izvoarele Sucevei, a muncit tot anul si a pictat manual 1.000 de oua naturale de gasca si rata, pentru a le vinde de Pasti. El le comercializeaza cu preturi intre 60.000-120.000 de lei si spera sa le dea pe toate. „Daca vin marile firme si cumpara cate 300-400 odata, atunci trebuie sa mai aduc de acasa", spune Zinici. Pentru cei cu dare de mana, artistul popular are si oua de strut, pe care le vinde cu 2,5 milioane lei. Daca previziunile artistului se adeveresc, el va castiga din acest Pasti peste 70.000.000 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: economic