x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

19 Oct 2004   •   00:00

20 octombrie 2004

EXTINDERE. Grupul turc Ulker intentioneaza sa construiasca in Romania o fabrica de produse alimentare. Proiectul are valoarea de 21,8 milioane de dolari, o parte a finantarii urmand sa fie asigurata printr-un credit contractat de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Institutia financiara ar putea participa printr-un imprumut in valoare de 8,9 milioane de dolari, diferenta urmand sa fie asigurata de Yildiz Holding A.S, care detine Ulker Turcia. Ulker intentioneaza sa se extinda pe piata din Romania prin deschiderea unei fabrici, Eurex Alimentare, care va produce biscuiti, ciocolata, bulion si margarina. Noua unitate este finalizata in proportie de 80%, dar nu a inceput sa functioneze. Fabrica va intruni atat standardele nationale, cat si cele europene si a primit deja autorizatia de mediu pentru a functiona conform legislatiei romanesti.

COLABORARE. Unio Satu Mare va realiza, in colaborare cu firma germana Kuka, o linie de asamblare pentru o noua uzina Mercedes din Germania. Cele doua companii au relatii de afaceri de trei ani, valoarea contractelor derulate depasind anual un milion de euro. Prin parteneriatul cu Kuka, Unio a realizat pana acum linii de asamblare pentru Ford, Mercedes, Opel si Volvo. Noua linie de asamblare pentru Mercedes va fi realizata incepand cu luna ianuarie a anului viitor, valoarea contractului depasind 2 milioane de euro. Kuka este cea mai mare firma de roboti industriali din Europa si una dintre cele mai importante din lume, avand fabrici in zece tari.

OBLIGATIUNI. Pana la 29 octombrie, la Bursa de Valori Bucuresti se va desfasura oferta publica primara de vanzare a obligatiunilor emise de Finansbank (Romania). Obiectul ofertei este vanzarea a 35.000 de obligatiuni in valoare nominala de 10 milioane fiecare. Emitentul ar putea majora volumul ofertei cu pana la 15.000 de obligatiuni daca oferta este suprasubscrisa. Data scadentei este 5 noiembrie 2007, iar dobanda se va plati semestrial.

TARG. Editia nationala a Targului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii va debuta maine, la Sala Palatului din Bucuresti, in organizarea Agentiei Nationale pentru IMM-uri. Principalele grupuri financiare romanesti vor veni in intampinarea intreprinzatorilor cu instrumente de creditare pe termen mediu si lung. In fiecare din cele trei zile ale targului vor fi organizate seminarii si work-shop-uri.

×
Subiecte în articol: economic