x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii companiilor multinationale ajung si la noi

Banii companiilor multinationale ajung si la noi

04 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Una dintre tendintele economiei mondiale este utilizarea de catre marile companii a fortei de munca a altora pentru desfasurarea unor activitati care, teoretic, ar putea fi executate si cu personalul propriu. Una dintre tendintele care se manifesta din ce in ce mai pregnant in economia mondiala este utilizarea fortei de munca a altora pentru desfasurarea unor activitati care, teoretic, ar fi putut fi fost executate si cu personalul propriu.
VLAD MATEI

Aceasta activitate, numita outsourcing sau management al facilitatilor, s-a dezvoltat in principal in cadrul companiilor de recrutare, la cererea marilor clienti corporativi. Din ce in ce mai multe firme, inclusiv in Romania, au inceput sa-si externalizeze personalul, eficientizandu-si astfel functiile principale. Plata contravalorii serviciilor efectuate de prestatori in beneficiul unei societati se face in baza unui contract, de regula, sub forma unui comision aplicat la fondul de salarii.

EFICIENTA. O astfel de decizie manageriala - care poate viza activitati din spectrele IT, resurselor umane, financiar, administrativ, transport, reprezentare legala, relatii cu clienti si nu numai - genereaza, in principiu, o influenta pozitiva a rezultatelor financiare, prin reducerea costurilor (mai ales a celor constituite din taxe si impozite catre stat), cresterea eficientei sau transferul de responsabilitate. De regula, in tarile catalogate la nivel mondial drept destinatii in plina ascensiune in domeniul outsourcing-ului (Romania, Rusia, Ungaria si Bulgaria), dar si in cele deja consacrate (India, China sau Filipine), serviciile sunt prestate de firme mici, care ofera marele avantaj al costurilor modeste.

RESPECTAREA TERMENELOR. Alte motive care vin in sprijinul externalizarii sunt necesitatea eliminarii deselor blocaje temporale ale managementului in activitati care nu aduc valoare adaugata in firme, obligativitatea respectarii termenelor contractuale de prestare a serviciilor respective, lipsa manifestarilor de natura sindicala in cadrul companiei sau gestionarea eficienta a lantului de furnizori si chiar - de ce nu? - a relatiei directe cu diverse organisme ale statului.

Ca un exemplu devenit deja emblematic se poate aminti faptul ca, datorita potentialului ridicat de competenta si dezvoltare a specialistilor, imensa majoritare a companiilor de software din estul Europei au incheiat parteneriate de outsourcing cu multinationalele. Atractivitatea zonei rezida, pe langa raportul calitate/pret extraordinar al serviciilor prestate de informaticieni, in flexibilitatea si adaptabilitatea pietei muncii.

REVERS

Cum orice medalie are si un revers, trebuie mentionat ca, in ultima perioada, mai ales in SUA, manifestatiile impotriva outsorcingului IT au atins cote alarmante. Estimarile indica un cuantum de peste 3 milioane de slujbe care vor fi externalizate in tarile din new wave-ul inchirierii de personal (Romania, Rusia, Bulgaria).
×
Subiecte în articol: economic