x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Focar de meningită: peste 200 de persoane consultate

Focar de meningită: peste 200 de persoane consultate

de Monica Cosac    |    19 Iun 2017   •   08:00

Numărul persoanelor internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov cu suspiciunea de meningită a ajuns la 18, însă până ieri doar într-un singur caz a fost confirmat diagnosticul. În total, circa 200 de persoane au fost consultate la acelaşi spital, în ultimele trei zile, după ce au intrat în contact cu adolescentul de 17 ani diagnosticat cu meningită bacteriană, care a murit joi la Spitalul Clinic de Copii din Braşov.


Colegii de clasă ai băiatului care a murit joi, dar şi alte persoane cu care a intrat în contact au fost trimise la medic pentru consultaţii. Dintre cele peste 200 care s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, 18 au fost internate cu simptome de meningită. În cazul a doi dintre tineri, simptomele au fost mai grave, iar la unul dintre ei boala a fost confirmată. Ceilalţi pacienţi internaţi au simptome mai uşoare. “Marea majoritatea ai contacţilor persoanei decedate au fost consultaţi la Spitalul Boli Infecţioase Braşov. Este vorba de circa 200 de persoane, iar 18 dintre ei, care prezintă un simptom febril, cefalee şi unii dintre ei vărsături au fost internaţi la această unitate sanitară”, a spus consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, “contacţii au primit profilaxie antibiotică specifică, iar autorităţile sanitare sunt pregătite, dacă va fi cazul, să trateze eventualii pacienţii atât în Braşov cât şi în unităţi sanitare din Bucureşti”. 
Starea de sănătate a celor 18 persoane internate este bună, în prezent aflându-se sub tratament medical de specialitate, a mai precizat Rafila. 
Încă de vineri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trimis o echipă la Braşov pentru a face o anchetă epidemiologică, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din acest judeţ. 
Medicii au prelevat probe biologice atât de la pacientul decedat, cât şi de la pacienţii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, şi le-au trimis la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală pentru diagnostic. Între timp, autorităţile sanitare au făcut dezinfecţii la Liceul Silvic din Braşov, unde era elev băiatul care a murit.
Meningita bacteriană, extrem de periculoasă
Reamintim că un adolescent de 17 ani s-a stins în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul Clinic de Copii, la doar câteva ore după ce ajunsese la unitatea medicală, spunând că se simte rău. Cu o săptămână în urmă, băiatul participase la o petrecere de majorat în localitatea Tărlungeni, împreună cu alţi tineri internaţi acum în spital, apoi s-au distrat la o discotecă. Este vorba despre adolescenţi care provin din trei şcoli din Braşov şi una din Tărlungeni. 
Spre deosebire de meningita virală (cea mai frecventă formă, cauzată de virus, dar care nu prezintă simptome grave), meningita bacteriană este cauzată de o bacterie (de regulă meningococ sau pneumococ) şi este o boală foarte gravă, ce poate avea o evoluţie fulminantă, provocând decesul în câteva ore de la debut. 


 

×