x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ești doar obosit sau e ceva mai grav? Cum să recunoști o boală de ficat

Ești doar obosit sau e ceva mai grav? Cum să recunoști o boală de ficat

de Magda Bucur    |    18 Mai 2017   •   16:33
Ești doar obosit sau e ceva mai grav? Cum să recunoști o boală de ficat
Sursa foto: Staras/Getty Images/iStockphoto

Durerile de ficat sunt resimțite în partea dreaptă, superioară a abdomenului. Deși uneori pot fi doar un semn de oboseală, atunci când persistă pot fi semnalul unor boli extrem de grave, așa că nu trebuie neglijate. Un ficat sănătos ajută organismul să lupte cu infecțiile, curăță sângele și are un rol extrem de important în metabolism. Deși ficatul are capacitatea de a se ”repara” singur, atunci când omul este sănătos, când își pierde această proprietate, viața poate fi pusă înpericol.

Uneori este greu să identificăm corect durerile de ficat. Asta pentru că ele pot fi dureri surde, nespecifice, confundate adesea cu dureri de spate, de umeri sau de burtă. Cel mai grav este că, de cele mai multe ori, în cazul unor boli ale ficatului, durerile sunt absente sau apar atunci când deja boala este foarte avansată. De aceea, orice simptom ciudat ar trebui să ne pună pe gânduri. Cele mai frecvente simptome care pot indica o boală de ficat sunt durerile, febra, urina închisă la culoare, scaunul cu sânge, fie prea deschis la culoare, fie de culoarea smoalei, greață și vărsături, piele de culoare gălbuie, abdomen umflat și picioare umflate, mâncărimi, oboseală cronică și lipsa apetitului.

Printre cauzele care pot duce la boli de ficat se numără infecțiile cu anumiți viruși (hepatita B, C), problemele sistemului imunitar, factorii genetici, efectul toxic al unor medicamente, abuzul cronic de alcool sau acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Toate acestea sunt potențate de anumiți factori care cresc riscul de a face boli hepatice: consumul de alcool, injectarea drogurilor sau schimbul de seringi, sexul neprotejat, expunerea la anumite toxine sau chimicale, diabetul și obezitatea.

Cele mai frecvente boli ale ficatului sunt colangita, hepatita, abcesul hepatic și ciroza care poate ajunge și la cancer hepatic.

Câteva măsuri pe care le poți lua pentru a preveni o boală de ficat sunt consumul moderat de alcool,  evitarea unui comportament de risc cum e injectarea drogurilor sau sexul neprotejat, vaccinul împotriva virusurilor hepatice, screeningul pentru hepatită, folosirea moderată a medicamentelor și menținerea unei diete sănătoase. Atunci când durerile de ficat, cu toate variațile lor, devin constante, nu amânați vizita la un medic hepatolog. Un astfel de gest v-ar putea salva viața.

×
Subiecte în articol: boală de ficat