x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancer gastric, la 18 ani! Prof. dr. Mircea Beuran: Într-un procent mare, descoperim boala canceroasă gastrică în stadiile 3 şi 4

Cancer gastric, la 18 ani! Prof. dr. Mircea Beuran: Într-un procent mare, descoperim boala canceroasă gastrică în stadiile 3 şi 4

de Magda Marincovici    |    23 Noi 2014   •   18:06
Cancer gastric, la 18 ani! Prof. dr. Mircea Beuran: Într-un procent mare, descoperim boala canceroasă gastrică în stadiile 3 şi 4

Greaţă, reflux esofagian , durere în capul pieptului, vărsături. Poate fi o gastrită, poate fi un ulcer, cu implicarea Helicobacter pylori. Dar poate fi şi un cancer gastric. Este un avertisment lansat de prof. dr. Mircea Beuran, în finalul celui de-al cincilea workshop româno-japonez, organizat de Departamentul de Chirurgie al Universităţii de Medicină "Carol Davila" şi Societatea Română de Chirurgie, cu tema "Cancerul gastric". Acestea sunt simptome aparent banale, peste care trecem prea uşor, fără a ne gândi că ele pot anunţa o boală severă: cancerul gastric. În 85% dintre cazurile de boală canceroasă gastrică este răspunzătoare Helicobacter pylori. Motiv pentru care tratamentul gastritelor, ulcerelor  se face concomitent tratamentul contra Helicobacter pylori.

În ţara noastră, incidenţa cancerului gastric este de 6-7 cazuri la o sută de mii de locuitori şi, în ultima vreme, acest tip de cancer este depistat la pacienţi din ce în ce mai tineri.

"Cel mai tânăr pacient cu cancer gastric pe care l-am operat la Spitalul de Urgenţă Floreasca are 18 ani. Înainte decada pentru această boală era 60 - 70 de ani, acum vorbim de 30 - 40 de ani.  Mai mult,  descoperim boala, într-un procent mare, în stadiile 3 şi 4, adică acolo unde chirurgia este eroică de foarte multe ori”, spune prof. dr. Beuran. Şi când spune “eorică, prof. Beuran se gândeşte că intervenţia chirurgicală este laborioasă, cu grad înalt de dificultate, că  pacientul este pe masă de operaţie chiar şase ore, dar, din păcate, prognosticul este unul rezervat.

Pentru reducerea costurilor şi a suferinţelor pacientului este importantă depistarea bolii atunci când simptomatologia e simplă: durere în capul pieptului, greaţă şi vărsături etc. În acest punct un rol important îl au medicii de familie. Ei sunt cei care trebuie să recomande pacienţilor efectuarea endoscopiei gastrice, care reprezintă primul pas în depistarea unei posibile boli canceroase. Invitat la acest workshop, prof. dr.K. Maruyama din Japonia a prezentat experienţa sa în acest domeniu al chirurgiei, precum şi modalitatea de a depista boala canceroasă gastrică în faze incipiente în ţara sa.

“Pentru că, în Japonia, am avut un număr mare de pacienţi cu cancer gastric s-a pus accent pe educaţia socială. S-a insistat pe realizarea screeningului. În prezent, în Japonia, persoanele care au peste 50 de ani primesc un card de sănătate pentru screening şi investigaţiile sunt suportate de stat”, a explicat prof. dr. Maruyama.

Evident importantă este şi prevenţia. Iată şi câteva recomandări: alimentaţie cu specific românesc, bogată în legume şi fructe proaspete, cu multe fibre, dar cu puţine grăsimi şi dulciuri; limitarea consumului de alcool, renunţarea la ţigară, mic dejun consistent, prânz moderat şi cina “să o dăm la duşmani”. 


×