x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boli uitate ce revin în forţă

Boli uitate ce revin în forţă

de Magda Marincovici    |    20 Noi 2014   •   20:19
Boli uitate ce revin în forţă
Conf. dr. Monica Luminos: Creşte numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiii
Există pericolul ca boli considerate eradicate să revină în forţă şi să generează complicaţii din cauza refuzului unui număr tot mai mare de părinţi de a-şi mai vaccina copiii.

Conf. dr. Monica Luminos, şef de secţie la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” atrage atenţia că, “în aceste condiţii revin boli severe, cum sunt: poliomielita, care a secerat milioane de vieţi, tetanosul, difteria (boală cu o mortalitate foarte mare), infecţia cu haemophilus influenzae, care este, de asemenea, foarte severă, cu meningite asociate cu sechele, precum şi boala pneumococică. Şi ştim că suntem prima ţără în Europa din cauza mortalităţii prin boala pneumococică. Acestea sunt principalele vaccinuri . Mai sunt şi altele care au consecinţe, mai ales în privinţa complicaţiilor. Dar există o reticenţă din partea părinţilor faţă de vaccinare. Sunt medici de familie care nu recomandă vaccinarea”.
Rata de acoperire prin vaccin este în scădere, sub nivelul de protecţie optimă de 95%, spune conf. dr. Luminos.

Specialiştii pun acest fenomen pe seama slabei comunicări între medicii de familie şi părinţi. Pe de o parte, sunt puţini medici de familie cu specializare în pediatrie, iar pe de altă parte, părinţii ar trebui să ştie atunci când ies din maternitate că există o schemă de vaccinare. Din păcate, această schemă de vaccinare este ori neglijată, ori amânată. Conf. dr. Luminos pune această atitudine pe seama “informaţiilor eronate citite pe net, care îi derutează pe părinţi şi îi determină să amâne vaccinarea”. Problema este că prejudiciul cel mare îl au copiii care se îmbolnăvesc, care sunt spitalizaţi. Deoarece copiii nevaccinaţi sunt expuşi bolilor , dar îi expun şi pe cei din jurul lor, mai ales pe cei din comunităţi (creşe, grădiniţe).

Pentru informarea corectă asupra riscurilor la care sunt expuşi copiii prin nerespectarea schemei de vaccinări, sunt indicate campanii de educare a părinţilor. “În cadrul acestor campanii, ar trebuie să le explicăm părinţilor că germenii pentru care sunt vaccinaţi, fie că sunt virusuri, fie că sunt bacterii, există încă, nu au fost eradicaţi, nu au dispărut şi posibilitatea de îmbolnăvire este permanentă. În programul de vaccinări s-au efectuat unele modificări în privinţa vârstelor de administrare. În general, vaccinurile sunt aceleaşi. În plus, a fost introdus vaccinul antipneumococic care nu este gratuit şi despre care părinţii nu au informaţii suficiente. “Este un vaccin care protejează de infecţiile pneumococice, de otite, afecţiuni foarte grave. La ora actuală, în Institutul “Matei Balş”, sunt zece copii internaţi cu pneumonie laterală şi bilaterală, sub cinci ani. Aceasta este o boală cu costuri foarte mari. Nici un decont pentru o pneumonie nu este mai puţin de 5.000 de lei, în timp ce un vaccin costă 2,5 – 3 milioane lei, spune conf. dr. Luminos.

Aceste semnale au fost lansate de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), din cadrul Academiei Oamenilor de Ştiinţă, sub egida prof. dr. Vasile Cândea. Cu această ocazie, dr Valeria Herdea, preşedintele AREPMF a subliniat că natalitatea este în scădere (de la 200.000 în 2010 la 180.000 în 2013), dar creşte procentul copiilor născuţi prematur. La acest tablou, mai trebuie adăugat ceea ce sublinia prof. dr. Doina Pleşca, decan la UMF “Carol Davila”, şi anume că scade numărul medicilor de familie cu practică pediatrică, pe fondul exodului medicilor şi al desfiinţării facultăţii de pediatrie. “În România, pediatria este o specialitate pe cale de dispariţie. Pregătirea studenţilor pentru specialitatea pediatrie este scurtă', avertizează prof. dr. Pleşca.

×