x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tusea, o poveste cu multe capcane

Tusea, o poveste cu multe capcane

29 Mar 2006   •   00:00

Cum blocurile erau facute cu zgarcenie, bineinteles ca nu aveau izolatie fonica, asa ca, uneori, in miez de noapte, incepea cate un solo de pusee...

Cum blocurile erau facute cu zgarcenie, bineinteles ca nu aveau izolatie fonica, asa ca, uneori, in miez de noapte, incepea cate un solo de pusee dese de sareau din pat colocatarii, iar tusea impricinatului facea sa se cutremure placile de BCA. Alteori, in bloc parca n-ar mai fi necesare ceasurile desteptatoare. Daca un fumator lucreaza in schimbul unu la o fabrica, deci se trezeste pe la 6 sau chiar mai devreme, isi face numarul de tuse tabagica si tuseste in baie, de ceilalti vecini, si de sus si de jos si de la dreapta si de la stanga, sar din asternuturi si asculta cum fumatorul isi face asa-zisa toaleta bronhica de dimineata, adica isi elimina toata mazga din aparatul respirator lasata acolo de Carpati, dar si de Kent. Se mai intampla si la Sala Ateneului, cand nu se aude nici musca, ci doar acordurile lui Beethoven, ca pe unul dintre spectatori sa-l apuce o repriza de tuse si imediat apare o ciudata solidaritate: incep sa tuseasca in cor mai multi oameni, care de fapt n-au nici o treaba cu tusea, ci doar inducerea prin simpatie a tusitului celui dintai.

Reflex

Conferentiar doctor Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", explica fenomenul de tuse. Tusea este un reflex prin care se elimina corpii straini, bacteriile si alte impuritati curatandu-se aparatul respirator, atat conductele lui, cat si tesutul pulmonar. Exista tuse uscata iritativa si tuse cu expectoratie. Tusea cu expectoratie are sigur la baza o patologie pulmonara, dar tusea seaca, iritativa, fara expectoratie, doar in 60% din cazuri are o cauza in aparatul respirator.

Sa vedem care sunt motivele ce duc la aparitia tusei uscate. Pot fi secretii din afectiuni nazale sau sinuzite, care ajung in dreptul stimulilor amplasati in omusor si cand secretia ajunge la acesti senzori se declanseaza o tuse rebela. Alta origine este de natura faringiana. Tusea uscata poate aparea si dupa un efort intens, dar tuse uscata se intalneste si in crizele de astm. Exista si o tuse uscata, iritativa, de natura cardiaca. Aceasta tuse fiind debutul unei insuficiente cardiace, de regula in ventriculul stang, sau debutul unei boli a valvelor inimii. Tusea cardiaca se petrece de obicei noaptea. Uneori, in pat, cand se schimba pozitia si omul se culca pe partea laterala, apare o tuse uscata care e generata de bronsectazie, adica acea boala care inseamna dilatarea bronhiilor unde baltesc secretii.

Magareasca

Nu s-a eradicat inca tusea magareasca la copii, o tuse latratoare numita si tuse convulsiva. Exista si o tuse uscata cu origini in afara toracelui, de exemplu tusea de origine abdominala, provocata de o hernie hiatala la baza esofagului sau de refluxul gastroesofagian. Continutul din stomac porneste pe contrasens, se reintoarce in esofag si ajunge iar in cavitatea bucala, irita traseul asta si apar accese de tuse noaptea. Exista o tuse seaca si aparuta dupa operatiile de apendicita sau de intestin subtire. La femei uneori se inregistreaza o tuse uscata de natura ovariana, ca un reflex la o tumoare pe ovar, care a dat si apa la pleura. Exista si acea tuse de imitatie de natura nervoasa, cum se intampla in salile de spectacol. Exista si o tuse simulata in care diversi oameni incearca sa obtina concedii sau amanari ale inchisorii. Fostii fumatori au un sindrom de sevraj dupa cateva luni de la lasarea de fumat si tusesc uscat, eliminand resturile de nicotina. Tusea uscata trebuie tratata ca simptom, dar se impune si diagnosticul bolii care o genereaza. Pentru domolirea tusei se dau sedative ale tusei pe baza de codeina, dar si unele siropuri pe baza de bromura, chiar si sirop de patlagina. Dar acestea reprezinta doar tratarea sindromului de tuse si trebuie sa urmeze tratamentul cauzei.

Tusea cu expectoratie indeplineste rolul de eliminare a secretiilor existente in treimea inferioara a aparatului respirator. Daca expectoratia este alba, lipicioasa, nu e vorba de o supuratie, ci de un catar bronsic dintr-o bronsita virala. Daca expectoratia este alba, gelatinoasa, spumoasa, continand mici particule ca boabele de orez, este vorba de astm alergic. Daca sputa e foarte spumoasa, rozata, e semn de edem pulmonar acut in cadrul unei insuficiente ventriculare grave si bolnavul trebuie urgent dus la sectia de terapie intensiva. Daca sputa este ruginie, de vina este o pneumonie data de bacteria pneumococ. Sputa gelatinoasa, verzuie, ca o peltea de coacaze indica un cancer bronho-pulmonar.

CANCER. Sputa cu firisoare de sange sau cu dopuri de sange anunta inceputul unei hemoptizii. Daca aceste pierderi de sange sunt dese, poate fi vorba de cancer, mai ales daca suferindul a pierdut din greutate si daca este un mare fumator. Sputa mucopurulenta, verzuie cu puroi in cantitate mare, mai mult de 200 ml pe zi, semnaleaza o bronsectazie sau un abces pulmonar. Daca aceasta sputa miroase urat, miroase a varza e semn de abces pulmonar cu germeni anaerobi. Daca sputa e negricioasa si contine chiar bucati de tesut pulmonar inseamna ca in plaman s-a instalat o cangrena. In aceste situatii de tuse cu expectoratie nu se dau medicamente, sedative ale tusei. Tratamentul trebuie sa se bazeze pe acel antibiotic care tinteste in germenul microbian respectiv. La acest antibiotic se asociaza medicamente pentru fluidificarea secretiei.

TUBERCULOZA. Bolnavul trebuie lasat sa tuseasca dimineata pentru a-si curata de secretii arborele respirator. In cazul tuberculozei situatia este derutanta, parsiva. In cazul TBC-ului tusea poate imbraca oricare din formele mentionate mai sus. Tusea tuberculosului poate fi oricare din genurile de tuse si expectoratia seamana cu celelalte tipuri de secretie. Urgent trebuie instituit tratamentul impotriva tuberculozei intins pe o perioada mai lunga.

Stiri

FERTILITATE. Psihoterapia poate rezolva problemele de fertilitate pentru femeile tinere care au menopauza precoce, spun cercetatorii americani. Dr. Sara Berga, profesor de obstetrica-ginecologie la Universitatea Emory din Atlanta, sustine ca lipsa ovulatiei la femeile tinere se datoreaza in principal stresului, iar ajutorul psihologului poate reinstaura fertilitatea. Studiul condus de dr. Sara Berga a demonstrat ca 80% dintre femeile infertile supuse mai multor sedinte de psihoterapie au avut din nou ovulatie.

INFARCT. Riscul de infarct si de atac vascular cerebral este de doua ori mai mare la persoanele care raman fara loc de munca dupa 50 de ani, arata un studiu realizat de Universitatea Yale. Dr. William Gallo, liderul echipei de cercetare, a explicat ca persoanele care isi pierd locul de munca la o varsta inaintata trec printr-o experienta foarte stresanta, intrucat gasirea unui loc de munca este dificila la aceasta varsta.

MIGRENE. Vremea este raspunzatoare pentru mai mult de jumatate dintre cazurile de migrene, sustine un studiu realizat de cercetatorii de la Spitalul pentru Copii din Boston. Temperatura, umiditatea si schimbarile de presiune atmosferica provoaca dureri de cap intense. Studiul a durat o perioada de doi ani si a cuprins 77 de pacienti care acuzau frecvent migrene. Dr. Patricia Prince, liderul echipei de cercetare, a concluzionat ca 51% dintre participantii la studiu acuzau dureri de cap la schimbarile de vreme, in special inaintea unei furtuni.
×
Subiecte în articol: tusea tuse sputa uscata sanatatea noastra