x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plantele care sperie tantarii!

Plantele care sperie tantarii!

16 Mai 2018   •   11:34
Plantele care sperie tantarii!

Una dintre marile neplaceri ale verii - tantarii. Cu bazaitul lor absolut nesuferit si purtatoare de boli, aceste insecte ne transforma vacantele intr-un adevarat cosmar. Acasa e altceva: plase la ferestre, tot felul de substante chimice impotriva tantarilor. Dar pe terasa, in fata blocului sau la o terasa pe malul lacului e nenorocire. 

 

Sunt plante care, cu mirosul lor, tin la departare tantarii. E bine sa le plantam in gradina sau pe balcon. Iata cateva dintre acele "arme" naturale.

1. Collinsonia canadensis

Fara denumire populara, aceasta planta este inclusiv un remediu utilizar in tratamentul si preventia calculilor si a nisipului din sistemul urinar si vezica biliara. Poate fi utilizat ca masura profilactica, dar este excelent si pentru cazul in care organismul trebuie sa elimine pietre sau nisip. Alte indicatii vizeaza: hemoroizi, gastrita, inflamatii reumatice, laringita, etc. Pentru aceste tratamente se ulizeaza radacina si rizomii plantei, care se recolteaza toamna. In plus, florile de collinsonia canadensis emana un ulei care alunga tantarii.

2. Busuiocul

Nu numai ca este considerat "regele mirodeniilor", dar busuiocul reprezinta si o excelenta metoda de a speria tantarii. Printre altele, busuiocul poate fi plantat inclusiv in ghivece pe balcon. Esential este sa alegeri specia corecta. Tantarii se tem cel mai mult de busuiocul cu miros usor mentolat.

3. Galbenelele

O planta frumos colorata, care indeplineste cu succes rol decorativ, dar si functia de remediu excelent impotriva diferitelor afectiuni medicale. In plus, galbenelele au darul de a indeparta tantarii, carora nu le este pe plac mirosul destul de placut al plantei. Si inca un aspect care nu trebuie neglijat: galbenelele nu necesita o ingrijire speciala.

4. Rozmarin

Utila in bucatarie, creste repede, nu este pretentioasa si imprastie un miros placut. Pentru oameni insa, pentru ca pe tantari ii enerveaza si, ca atare, se straduiesc sa ocoleasca aceasta planta.

5. Iarba de limon

Cunoscuta si sub denumirea verbina de India, aceasta planta a intrat in farmacia naturista cu uleiul esential care se extrage din ea si care combate oboseala fizica si psihica, avand un puternic efect calmant la nivelul sistemului nervos. In plus, mirosul lui destul de pueterni alunga nu doar tantarii, dar si multe alte insecte. O ruda apropiata a aceste plante este citronella, care tine si ea tantarii la distanta.

×