×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De ce trebuie sa bem cafea!

23 Noi 2017

Consumul, chiar si in cantitati relativ mari, are o influenta benefica asupra starii de sanatate a omului, reducand cu aproape 18-20% eventualitatea dezvoltarii cancerului, a unor afectiuni cardiace sau vasculare, sustin cercetatorii britanici intr-un articol publicat in revista BNJ.

 

"Inca nu stim daca, intr-adevar, cafeaua ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor cronice si reduce eventualitatea unei morti premature. Un lucru este insa cert: cafeaua in doze moderate nu poate dauna sanatatii", a comentat Eliso Guallar, de la Universitatea John Hopkins, din Baltimore.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Robin Poole, de la Universitatea din Southampton, in Marea Britanie, si colegii lui au studiat un volum urias de publicatii stiintifice dedicate cafelei si influentei ei. Pe asamblu, au reusit sa analizeze peste 200 de lucrari care descriu modul de viata a unor bautori de cafea si care tin cont de tot felul de factori adiacenti.

Lucrari bazate pe datele colectate de la cateva sute de oameni din toate colturile lumii, oameni cu obiceiuri bune sau rele, cu pareri diferite despre cafea. Astfel, cercetatorii britanici au creat un fel de "rating" al bolilor, a caror potentiala dezvoltare scadea sau crestea odata cu consumul de cafea in cantitati mari, incercand sa inteleaga daca respectiva bautura are mai multe plusuri sau minusuri.

Calculele efectuate au aratat ca un consum moderat de cafea, adica trei-patru cescute pe zi, are, mai degraba, efecte pozitive. Spre exemplu, cafeaua reduce eventualitatea dezvoltarii unor afectiuni si a cancerului de ficat cu aproximativ 40-60%, scade cu 18-30% a riscului de decis din cauza bolilor coronariene.

Singurul efect negativ a vizat femeile. In cazul lor, consumul de cafea sporeste eventualitatea unor nasteri premature. De aceea medicii recomanda evitarea cafelei in lunile de sarcina.

Ultima oră
Alte titluri din: Sanatatea familiei
5 alimente „sănătoase” care cresc riscul de îmbolnăvire 5 alimente „sănătoase” care cresc riscul de îmbolnăvire
Modalitate absolut naturală pentru a scăpa definitiv de ţânţari Modalitate absolut naturală pentru a scăpa definitiv de ţânţari
Mai multe titluri din: Sanatatea familiei
Antena3.ro Horoscop săptămâna 15-21 iunie. Berbecii își rezolvă toate problemele, Racii au însă mari dureri de cap
Libertatea.ro Un bărbat a fost ucis de propria mamă, moartă de câteva zile. Caz șocant
A1.ro Răsturnare de situație în cazul Elodiei Ghinescu! Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre dispariția misterioasă a avocatei! 
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?