Grigore Leșe horește la Ateneul Român

Autor: DIANA SCARLAT
17 Mai 2017

Muzicianul Grigore Leșe, original și atipic pe piața culturală românească, va susține un concert extraordinar, pe 10 iunie 2017, ora 19:30, la Ateneul Român din București. Invitatul special al artistului va fi Damian Drăghici. Înaintea concertului va fi lansat și primul DVD destinat publicului larg, material de excepție filmat în ultimii zece ani din activitatea profesională a lui Grigore Leșe.

Grigore Leșe este cunoscut publicului ca interpret de muzică tradițională românească, dar puțini știu că Leșe nu este doar artist, ci și specialist în etnomuzicologie, colaborator al celor mai cunoscuți etnologi de la Universitatea București, precum Silviu Angelescu, alături de care a studiat folclorul autentic. În acest fel s-a și lansat pe scena muzicii românești, ca artist atipic. Originar din Țara Lăpușului, Leșe a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare (fagot). Este doctor în muzică și a fost profesor asociat al Facultății de Litere a Universității din București și al Universității de Muzică București. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei Lăpușului, mare parte dintre ele fiind dedicate momentelor importante din viața omului. Grigore Leșe cântă și la mai multe instrumente muzicale.

 

“Vreau să aşez fiecare artist la locul lui, adică să nu se mai confunde muzica lăutărească cu muzica ţigănească, muzica folclorică - cea ritualizată, din vatra satului - cu muzici de divertisment. Acum am posibilitatea să explic aceste lucruri, exemplificând cu materiale din arhiva radio şi totodată să scot la lumină voci excepţionale, aproape necunoscute din cauza lipsei de promovare”, spunea muzicianul, într-un interviu mai vechi.

 

Filmul «Grigore Leşe - O lume în lume», care va fi lansat cu ocazia evenimentului de la Ateneul Român, reprezintă povestea vieţii muzicianului. „Dar povestea mea nu-i gata. Drumu-i lung şi împlinirea-i departe… Aşa că, la 10 iunie vă aştept, împreună cu Damian Drăghici, să lansăm filmul care m-arată pe mine, aşa cum am devenit Grigore Lese. Apoi, am să vă horesc ce mi-e mie mai drag în viaţă acuma…”, transmite muzicianul.

Ultima oră
Alte titluri din: Spectacole
Festival  în Capitală Festival  în Capitală
Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur" Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"
Mai multe titluri din: Spectacole
Antena3.ro Tragedie în sportul românesc. A murit într-un accident, la câteva ore după ce şi-a luat permisul
Libertatea.ro A slăbit 70 de kilograme în doi ani și apoi s-a apucat de modelling. Cum poate să arate ACUM
A1.ro Cazul care face înconjurul lumii. Fetiţa a cărei inimă bate în afara pieptului. Imagini incredibile!
IncomeMagazine.ro E CUMPLITA profetia clarvazatoarei Vanga pentru Rusia!