Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețeta Mariei Gorban)

13 Mar 2018

Bucate ucrainene după retete romanesti. Adicătelea, împământenite la noi și asimilate de întregul sat, de întreaga comună. Pe Maria Gorban am întâlnit-o cu ani în urmă la festivalul ProEtnica de la Sighișoara. Reprezenta comunitatea de ucraineni din comuna Ulma și mă-mbia să gust din bucatele specifice comunității sale... 

De aceea, probabil, multe dintre preparatele satului poartă două nume: unul românesc și altul slav. Cum este cazul și cu acești „colțunași”, numiți deopotrivă și „vereneche” ori „vareniki”... Pe mine mă interesează însă mai puțin cum li s-a zis la botezul lor și mai mult cum se pregătesc, după o rețetă unică, și-n casele de români și-n cele de ucraineni, din Ulma.

Ai trebuință de 500 g făină, două ouă, 250 g smântână, 500 g brânză de vaci, sare, zahăr. Se face un aluat din făină, un ou, apă caldă şi sare. Se frământă bine şi se întinde o foaie subţire.  

Citește pe Antena Satelor detaliile acestei delicioase rețete de colțunași

Ultima oră
Pe aceeasi temă
Rețeta zilei de sâmbătă. Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă Rețeta zilei de sâmbătă. Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă
Rețeta zilei de luni. Șnițele ardelenești de porc cu cartofi și laște (rețete românești pe gustul tău) Rețeta zilei de luni. Șnițele ardelenești de porc cu cartofi și laște (rețete românești pe gustul tău)
Alte titluri din: Culinar
Reţeta zilei: Mușchiuleț de porc cu ciuperci și măsline Reţeta zilei: Mușchiuleț de porc cu ciuperci și măsline
Rețeta zilei: Piept de pui umplut cu brânză de capră Rețeta zilei: Piept de pui umplut cu brânză de capră
Mai multe titluri din: Culinar
Antena3.ro Ce avere a lăsat în urmă jurnalistul Andrei Gheorghe
Libertatea.ro Clipe grele pentru Anamaria Prodan. Medicii au confirmat
A1.ro Cristian Pomohaci a cedat. Cântărețul de muzică populară a recunoscut: „E adevărat că sunt...”. Oamenii care-l ascultau au rămas fără cuvinte!
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?