Rețeta de pește pentru Vinerea Scumpă. Păstrăv în sos de migdale

21 Apr 2017

Reteta de peste care urmeaza poate fi gatita in oricare zi a anului. Dar acum, parca, se potriveste mai bine ca oricand!

Prima vineri de dupa Pasti contrasteaza puternic cu Vinerea Neagra, cea a Rastignirii Domnului. Numita si Vinerea Scumpa, este ziua in care viata tasneste din adancuri prin intermediul apei. De aceasta data este inteleasa ca sursa a vietii, ca elixir universal (vindeca boli, readuce organismul la viata – “apa vie”), dar si ca modalitate de curatire, atat fizica, cat si spirituala (agheasma – apa sfanta a crestinilor).

La fel ca si de Boboteaza, in Vinerea Scumpa (sau de Izvorul Tamaduirii, asa cum este numita in calendarul ortodox), toate apele sunt sfintite. Si pentru ca am amintit de ape, reteta zilei de astazi este una… cu peste.

Reteta acestei zile, dupa cum se vede, are un fast al ei! Pastravul, peste de munte, se-mperecheaza nimerit cu migdalele sudul romanesc (mai cu seama al Dobrogei si al Campiei dunarene). Daar trebuie sa tinem seama si de orasele candva de granita (granita Imperiului Austro-Ungar), unde se vamuiau marfurile care veneau dinspre Mediterana voind a ajunge ininima Europei. Acolo, in munte, ajungeau multe dintre ingredientele delicate care altminteri n-ar fi avut cum sa se afle pe masa romanilor.

Asa cum o veti afla in randurile ce urmeaza, am descoperit aceasta reteta de peste (ceva mai aristocrata) tocmai intr-un loc in care, zice-se, se aflau depozitele calatorilor spre Vieana, la Prejmer, dincolo de Vama Buzaului. Pastravarie mai e si acum acolo, iar migdale se cumpara azi usor. Deci... nu-i chiar atat de greu de pregatit azi, ca si altadata!

Reteta de peste pentru Vinerea Scumpa: Pastrav cu sos de migdale

Ai trebuinta de: 4 pastravi, o lingurita cu praf de mustar, 100 g unt, un pahar cu migdale, un pahar cu vin alb, 5 linguri cu zeama de lamaie, o lingurita marar, un pahar cu faina, piper, ulei.

................................

Citeste mai departe si afla toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

 

Ultima oră
Pe aceeasi temă
Rețete românești. Tochitura moldovenească a Niculinei Măric Rețete românești. Tochitura moldovenească a Niculinei Măric
Rețete românești. Pâine pentru Săptămâna Luminată Rețete românești. Pâine pentru Săptămâna Luminată
Alte titluri din: Culinar
Reteta zilei: Salată de pui cu ghimbir Reteta zilei: Salată de pui cu ghimbir
Reteta zilei: Salată cu ton și sparanghel Reteta zilei: Salată cu ton și sparanghel
Mai multe titluri din: Culinar
Antena3.ro A făcut o poză în poala lui Moş Crăciun. A doua zi, s-a rușinat când a văzut fotografia în detaliu. Imaginea asta a luat cu asalt internetul
Libertatea.ro Regele Mihai va fi înmormântat pe întuneric! Explicația Bisericii Ortodoxe
A1.ro Decizia care va revolta lumea creștinătății. Se schimbă „Tatăl nostru”. Aceasta este fraza pe care Papa vrea să o modifice!
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?