x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turism de aventură în Europa: România e pe locul 4

Turism de aventură în Europa: România e pe locul 4

20 Mai 2017   •   19:33
Turism de aventură în Europa: România e pe locul 4

Turism de aventura. Ori: turism și aventură. Oricum ai zice, n-ai să greșești. Singura ta grijă ar trebui să fie doar găsirea destinației (și a ocupației) perfecte pentru vacanța la care tânjești de un an de zile.

Apropierea vertiginoasă a sezonului estival mi-a readus în minte faptul că, vara trecută, The Guardian plasase România pe locul 4 într-un Top 10 al celor mai bune destinații de gen din Europa. Cu ce i-am încântat pe jurnaliștii de travel englezi (și pe cititorii lor, care ne-au propus pentru acest top și ne-au votat ca să ne regăsim, în cele din urmă, între cele 10 trasee câștigătoare)? Cu traseul de vacanță pe două roți, în Transilvania. Dar nu, nu avem noi nicio „vină” în asta! N-am amenajat cine știe ce drumuri, n-am făcut oferte de nerefuzat, nici măcar nu ne-am făcut reclamă în sensul acesta. Totul se datorează inițiativei unei firme britanice de travel, care a vrut să-și surprindă clienții cu ceva… sălbatic. (Iar la „sălbăticie” stăm bine – și nu mă refer neapărat la infrastructura precară, cât la natura încă lăsată în voia ei, la munții încă – încă! – împăduriți și la satele rămase în Evul de Mijloc al Europei – dar partea asta parcă nu-i întru totul de bine, nu?) Dar voi ajunge și la poziția noastră din top.

Vezi si

Locuri neobișnuite: Biserica cu Moartea râzând (Video)

The Telegraph: „18 lucruri fascinante pe care nu le ştiaţi despre România”

Deocamdată să le luăm pe rând – cu rugămintea să-mi permiteți să adaug review-ului din ziarul britanic o destinație similară 100% românească (de-o fi s-o găsesc!).

Turism de aventura – Topul The Guardian

(1) Călărie în Cappadocia

Am văzut Cappadocia din balon! Și zău că-i minunată, în zorii zilei, când coloanele falice din Parcul Național Goreme strălucesc trandafiriu, făcându-ți mintea să zburde hai-hui (sic!). Nu m-am dat în lături nici de la o după-amiază de hiking, printre aceleași coloane triumfale, într-o altă expediție cappadociană într-un început timid de primăvară. Dar uite că nu m-am plimbat călare pe tărâmul acesta de-o frumusețe care te lasă cu răsuflarea tăiată… Dar e și ăsta un motiv să mă-ntorc acolo, nu?

Revenind însă la acest top britanic al destinațiilor de turism de aventura, îmi dau seama că e cum nu se poate mai potrivită… aventura aleasă pentru Cappadocia. Și asta fiindcă – și știți deja – Cappadocia înseamnă, în persană, „pământul cailor frumoși”. Iar cappadocienii cresc și acum două rase de munte și foarte frumoase, și foarte îndemânatice la călărit agale, între care una este de… ponei.
Canioanele adânci și stâncile cu forme ciudate sunt perfecte pentru o aventură călare, iar Ride Worldwide – un program de 8 zile călare prin mai multe dintre aceste văi intrate în patrimoniul UNESCO, are ineditul lui.
Traversarea platourilor se face agale, lăsând turistului posibilitatea să contemple și să fotografieze ori să filmeze ceea ce-l emoționează. Traseul include și vizite la principalele situri arheologice – și mă refer aici atât la mănăstirile în piatră, scobite în inima acelor ciudate „ciuperci” de rocă moale, cât și la orașele cu câte 7 niveluri subterane, cum este Kaimaklî. Serile se încheie în stil tradițional, după regula vechilor triburi nomade, în corturi decorate cu kilimuri și covoare, dar există și posibilitatea cazării în pensiuni amenajate în chiar în fostele locuințe rupestre sau în altele moderne, de 4 și 5 stele. Totul depinde de câți bani ai să investești și de cât de intens vrei să trăiești experiența ta de vacanțier/aventurier.

Ce oferă România

Ziceam că v-aș face și o sugestie autohtonă. Chiar până la nivelul acesta de aventură nu vă-ndemn (nici nu știu ce ofertă aș găsi), dar mie mi-au rămas la inimă două locații românești. ...............................

Citește continuarea AICI

×