x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?

Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?

de Luciana Cocoș    |    27 Iun 2016   •   23:35
Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?
Sursa foto: hugoman13/Getty Images/iStockphoto

Sezonul estival este încă la început, iar românii încă mai caută cele mai potrivite destinații pentru familia și bugetul lor. Cei care nu au făcut rezervări din timp, se orientează spre ofertele de tip last-minute. Cei cu bugete medii, care preferă să își petreacă vacanța în străinătate, aleg destinații precum Grecia, Turcia sau Bulgaria. Cele mai recente analize făcute de tour-operatori și de specialiștii în turism confirmă faptul că și în 2016 acestea sunt cele mai căutate destinații. De asemenea, potrivit studiilor, cei care vor merge în concediu în această vară vor petrece în medie două săptămâni și vor încerca să se încadreze într-un buget de 500 de euro.

Zeița vacanțelor

Grecia este căutată de turiști în special pentru plajele spectaculoase. Aproape 400 dintre ele sunt tip ’blue flag’, adică îndeplinesc cele mai înalte standarde de mediu și securitate. Apoi este vorba de mâncarea grecească. Peste tot în Grecia se mănâncă extraordinar de bine și niciun turist nu va putea uita experiențele culinare elene. Oricine se întoarce în Grecia va dori să guste din nou Souvlaki, cele mai cunoscute frigărui din lume sau răcoritoarea salată tzatziki.

Cel mai important motiv pentru care Grecia rămâne și anul acesta pe primul loc în topul preferinţelor îl reprezintă calitatea serviciilor. Fie că ești cazat la o pensiune sau la un hotel de 4 stele, fie că mănânci la o tavernă sau la un restaurant de top, în Grecia simți din plin că ești în vacanță pentru că ești tratat exact așa cum trebuie.

În plus, Grecia mai oferă ceva ce puține alte țări pot: diversitate. Fiecare insulă are specificul ei, frumusețea ei, panoramele ei. Astfel, dacă într-un an ai mers pe o insulă, iar anul viitor alegi o alta, vei constata diferențe notabile. Iar pentru români mai contează și distanța relativ mică pe care trebuie să o parcurgă pentru a ajunge în Grecia. „Grecia este o destinație turistică extrem de ofertantă și am prieteni din SUA, Canada și multe state vest europene care își doresc ca la un moment dat să își facă o vacanță în Grecia, așa cum noi visăm la Caraibe sau Bali. Așadar, este absolut normal să fie pe primul loc și sper ca situația economică de acolo să nu mai pună sub semnul întrebării viitorul turistic al Greciei. Este o țară care merită să fie în topul românilor și trebuie să ne considerăm norocoși că geografic suntem situați destul de aproape de Grecia astfel încât costul transportului până acolo este destul de mic și mai mult, avem posibilitatea să alegem între a călători cu avionul sau cu mașina personală sau autocarul", spune Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic.

„Pentru că Grecia este atât de aproape de noi (maximum 1-2 ore cu avionul) și pentru că tour operatorii din România au reușit să negocieze și să beneficieze de prețuri foarte bune la serviciile turistice, avem tendința să o discreditam și să spunem că este "banală” sau "la îndemana oricui", Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic.

 

OFERTE DE NEREFUZAT ÎN GRECIA

-LEFKADA de la 290 €/persoană

Iunie-Septembrie 2016

Bilet de avion dus-întors

Taxe de aeroport

7 nopți de cazare

- ZAKYNTHOS de la 360 €/persoană

Iunie-Septembrie 2016

Bilet de avion dus-întors

Taxe de aeroport

7 nopți de cazare

-CRETA de la 385 €/persoană

Iunie-Septembrie 2016

Bilet de avion dus-întors

Taxe de aeroport

7 nopți de cazare

 

Turcia, principala rivală

A doua cea mai căutată destinație de vacanță de către români rămâne Turcia. Prețurile sunt puțin mai piperate față de Grecia, însă și condițiile diferă total. Căci Turcia îți oferă un alt fel de vacanță.

 

Turcia este o țară căutată în special de familiile cu copii și asta datorită resorturilor care oferă servicii all inclusive cu multiple posibilități de distracție pentru cei mici. Asta în timp ce Grecia oferă mai mult tradiționalism și mai puțin servicii cu totul inclus.

 

„Principala competiție pentru Grecia consider că vine din partea Turciei, însă cele doua oferă o ambianță turistică complet diferită. Dacă Grecia are avantajul naturii, panoramelor dar și specificului local (casele albe cu acoperișuri albastre,mâncarea delicioasă, petrecerile tradiționale), Turcia are avantajul serviciilor și resorturilor turistice de top. Personal consider că ar putea fi detronată doar în cazul în care problemele interne de ordin politic și economic ar lua din nou amploare și dacă ar persista" explică specialistul în turism, Răzvan Pascu.

 

OFERTE ÎN TURCIA

- ANTALYA de la 434 €/persoana

Iunie - Septembrie 2016

Bilet de avion dus - întors

Taxe de aeroport

7 nopți de cazare

- KUSADASI de la 465 €/persoană

Iunie - Septembrie 2016

Bilet de avion dus - întors

Taxe de aeroport

7 nopți de cazare

 

Vacanțe ieftine la bulgari

Bulgaria este, în schimb, cea mai accesibilă românilor. Întâi pentru că distanța până aici este cea mai scurtă față de cele parcurse către Grecia sau Turcia. În doar 4 ore de condus, ai ajuns în Balchik sau Albena, două dintre cele mai nordice stațiuni de pe litoralul bulgăresc. Apoi este vorba de prețurile destul de bune pentru buzunarele turiștilor români.

 

Cei mai mulți preferă să treacă granița știind că pentru aceiași bani, serviciile și condițiile de cazare oferite de bulgari sunt mai bune decât cele oferite de români.

 

 „Iubesc România și consider că avem foarte multe lucruri de oferit din punct de vedere turistic. Dar este absurd să consideram că ne putem compara în servicii turistice pe litoral cu Grecia, Turcia sau chiar cu Bulgaria. Da, avem câteva plaje frumoase, avem o viață de noapte activă pe litoral și apar din ce în ce mai multe resorturi noi șiposibilități de cazare (inclusiv posibilitatea de a achiziționa în proprietate periodică, dupa modelul altor destinații turistice). Per total, România este o alternativă bună pentru români, pentru escapade de weekend sau concedii cu familia când eviți să pleci cu avionul sau să faci prea multe ore cu mașina sau autocarul. Personal nu sunt un fan al litoralului bulgăresc, nu m-a atras niciodată și consider că singurul lucru care situeaza Bulgaria în fața României la servicii turistice pe litoral este calitatea resorturilor. Pe măsură ce o să apară investiții noi și în România, cu siguranță vom mai recupera din distanță” mai spune Pascu.

 

Când recuperează România decalajul?

La noi pe litoral, stațiunea Mamaia ocupă, pentru al doilea an consecutiv, locul întâi în topul destinațiilor alese de turiști pentru petrecerea vacanței de vară, conform unui studiu realizat de trivago.ro. Pe locul al doilea se află Eforie Nord. Cele două stațiuni sunt căutate pentru că au reușit să se mențină în ultimii ani la standardele turiștilor. Însă pe litoralul românesc, nu prea s-a mai construit ceva. De cealaltă parte, în Turcia sau în Bulgaria o mare parte dintre unitățile de cazare sunt construite sau renovate în ultimii ani. Iar asta cânărește destul de greu în alegerile românilor. Toți specialiștii în turism susțin că este nevoie de eforturi susținute pentru ca România să urce în preferințele turiștilor.

Infrastructură turistică ne lipseşte

„Pe locuri fruntașe nu am putea să ajungem pentru că avem prea puțini kilometri de plajă și natura nu ne ajută în acest sens. Am putea însă să devenim opțiunea principalăpentru vacanța pe litoral pentru români și am mai putea să atragem naționalități care deja au conexiuni puternice cu România: evrei, ruși, unguri, și știu că deja asociația de promovare a litoralului face eforturi în acest sens. Desigur, pentru a atinge acest deziderat ai nevoie de o infrastructură turistică adecvată, stațiuni care să arate impecabil și resorturi pe măsură. Ori la noi este foarte complicat (spre imposibil aș putea spune) să ajungem în acest punct" explică Răzvan Pascu. Specialiștii mai vorbesc și despre oamenii care ar trebui să pună la punct o strategie concretă pentru dezvoltarea turismului românesc la Marea Neagră. Consider că trebuie să lucrăm mai mult la imaginea plajelor noastre: curățenia lasă în continuare de dorit, în continuare avem faleze neamenajate, hoteluri lăsate în paragină, buticuri construite oriunde s-a dorit, coșuri de gunoi puține spre lipsă. Da, este și vina turiștilor dar sunt convins că aceiași turiști care vin pe litoralul românesc și lasă munți de gunoaie în urma lor, în Turcia sau Grecia strâng frumos în urma lor și respectă regulile locului", conchide consultantul în marketing turistic.

„Majoritatea stațiunilor noastre, exceptând Mamaia, sunt sate sau orașe, conduse de primari care se ocupă și de probleme administrative și au în sarcină și viziunea turistică asupra stațiunii. Ori nouă ne-ar trebui profesioniști care să aibă școala de turism în spate și care să cunoască noțiuni de marketing și promovare”- Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic.

 

CE OFERĂ LITORALUL ROMÂNESC

COSTINEȘTI Hotel 3* - de la 238 Lei

6 nopți de cazare

fără masă

MAMAIA Hotel 3* - de la 259 lei

6 nopți de cazare

fără masă

OLIMP Complex 3* - de la 1399 Lei

5 nopți de cazare

mic dejun inclus

×