x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cetatea Hotinului. Vestigii românești la apa Nistrului. Ce spun ucrainenii despre contribuția românilor? (VIDEO)

Cetatea Hotinului. Vestigii românești la apa Nistrului. Ce spun ucrainenii despre contribuția românilor? (VIDEO)

04 Iun 2018   •   10:34
Cetatea Hotinului. Vestigii românești la apa Nistrului. Ce spun ucrainenii despre contribuția românilor? (VIDEO)

Despre cetățile românești de la apa Nistrului s-a spus că sunt „pumnii strânși ai Europei creștine” - pavăză la marginea lumii împotriva năvălirilor Hoardei de Aur. Și nu numai... după cum avea să se dovedească în timp.

Construite și întărite, de-a lungul mai multor veacuri, de către voievozii moldoveni, cetățile înșiruite de-a lungul fluviului-graniță-ntre-lumi te uimesc, fiecare în parte, prin frumusețea și unicitatea lor, prin diferite tehnici de apărare care să le facă invincibile. Am avut, ca român, înainte de toate, ca jurnalist - fără îndoială - să trec pragul a trei dintre ele și să o privesc de departe pe cea de a patra.

Soroca - frumoasa cetate a Basarabiei de formă pentagonală (unică în Europa), „păzită” azi de „pârcălabul” Nicolae Bulat, unul dintre cei mai pasionați istorici ai epocii medievale din Republica Moldova.

Tighina (sau Benderul) pe lângă care-am trecut cu spaima chiar de a ridica aparatul de fotografiat înspre ea, căci e depozit de armament al Republicii (nerecunoscute, internațional) Transnistrene.

Cetatea Albă, la gurile Nistrului, care-și varsă apele în Marea Neagră, azi pe teritoriul ucrainean, de pe care stema cu bourul Moldovei a răzuită și în care nu afli nici un cuvânt despre români. 

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Și Hotinul, spre care am reușit să mă-ndrept primăvara aceasta, după 5 ani de interdicție de intrare în Ucraina (doar pentru că am scris despre românii din Basarabia de Sud, teritoriu înglobat între granițele sale).

Cele două cetăți (la nord și la sud) aflate pe teritoriul Ucrainei sunt restaurate, în bună măsură, și bine întreținute. Deținătorii lor de acum păcătuiesc însă printr-o mistificare a istoriei lor - fie ea, uneori, doar prin... omisiune. Tema promovată în trecut de sovietici și preluată, continuată de ucraineni este că....................

Află mai mult și urmărește VIDEO despre Cetatea HOTNULUI

Foto: Simona Lazăr

×