x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea VIDEO - Ce distrugeri fac uraganele în funcție de intensitatea lor. Uraganul Irma a ajuns la 5

VIDEO - Ce distrugeri fac uraganele în funcție de intensitatea lor. Uraganul Irma a ajuns la 5

06 Sep 2017   •   14:58
VIDEO - Ce distrugeri fac uraganele în funcție de intensitatea lor. Uraganul Irma a ajuns la 5
Sursa foto: NASA

Irma, un ''uragan de o intensitate fără precedent deasupra Atlanticului', după cum l-a descris serviciului meteorologic francez, ameninţă miercuri Antilele Mici, unde a fost instaurat cod violet de ciclon, dar şi Puerto Rico, Insulele Virgine şi Florida, unde a fost declarată stare de urgenţă, informează AFP. 

''Cu vânturi maxime de 295 km/h în centrul său şi rafale de 360 km/h (Irma) constituie un fenomen extrem de periculos'', a anunţat Meteo France marţi seara subliniind că uraganul de categoria a 5-a poate fi comparat cu uraganul Gilbert din 1988. 

Pentru insula franco-olandeză Saint Martin şi insula franceză Sf. Bartolomeu, serviciul Meteo France a prognozat un ''impact major'', cu valuri care ar putea depăşi 12 metri. 

În mod similar, Meteo France a prognozat ''inundarea majoră a zonelor joase de pe litoral'', oraşele Marigot şi Grand Case din Saint Martin şi Gustavia din Sf. Bartolomeu fiind afectate în mod special miercuri dimineaţa. 

Autorităţile franceze din cele două insule le-au plasat miercuri dimineaţă sub alertă violet de ciclon, nivel care impune limitarea totală a mobilităţii populaţiei din cauza riscului ciclonic. 

În aceste două insule, precum şi în Guadelupa şi Martinica, alte două departamente franceze care se prognozează că vor fi afectate de uragan, şcolile vor fi închise cel puţin şi miercuri, ca şi instituţiile publice.

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi-a manifestat disponibilitatea de a răspunde la potenţialele dezastre, precizează sursa citată. 

Trecerea Irma prin Caraibe ar putea afecta sute de mii de copii şi familiile lor, potrivit unui comunicat emis de Unicef marţi seara, şi ar putea provoca "daune devastatoare". 

Ochiul uraganului ar trebui să ajungă în Insulele Virgine Britanice, apoi, miercuri seara, să ajungă în Puerto Rico, teritoriu american cu 3,5 milioane de locuitori, unde furtuna se preconizează că va trece la nord de oraşul Fajardo şi de insulele mici Culebra şi Vieques. 

Guvernatorul Ricardo Rossello din Puerto Rico a mobilizat Garda Naţională şi a anunţat deschiderea unor adăposturi unde vor putea fi găzduite peste 63.000 de persoane. 

Uraganul Irma a fost ridicat marţi la categoria 5 (din 5) după ce luni fusese stabilit gradul 4 - nivelul maxim atins de Harvey care a devastat mai multe regiuni din statele Texas şi Louisiana - şi ameninţă o zonă care se întinde din Caraibe până în Florida (SUA). 

Guvernatorul din Florida, Rick Scott, a declarat "urgenţă" pe tot teritoriul statului său pentru pregătirea în vederea sosirii furtunii, spre sfârşitul săptămânii. 

Turiştii din Key West, o staţiune balneară foarte populară din Arhipelagul Florida Keys (sudul Floridei), au primit marţi ordin de evacuare. 

Centrul Naţional al Uraganelor din SUA (NHC) din Miami a prognozat că furtuna va ajunge în Florida sâmbătă, deşi traiectoria exactă a Irma rămâne sub observaţie. 

Această nouă ameninţare vine într-un moment în care autorităţile din Texas nu au terminat încă de evaluat pagubele lăsate în urmă de uraganul Harvey care a făcut zeci de victime şi a produs daune imobile imense, a căror valoare ar putea depăşi cu mult pragul de 100 miliarde de dolari, mai arată AFP. 

Meteorologii au descris furtuna drept ''potenţial catastrofală'', arată şi Reuters. 

Uraganul Irma a fost catalogat drept unul dintre cele cinci cele mai puternice uragane din Atlantic din ultimii 80 de ani şi este cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Atlantic din afara Mării Caraibelor şi Golfului Mexic, a mai anunţat NHC. 

Preşedintele american Donald Trump, acţionând la cererea guvernatorului Rick Scott, a aprobat marţi o declaraţie de urgenţă pentru mobilizarea acordării de asistenţă în caz de dezastru în Florida, a anunţat Casa Albă.AGERPRES

 

×