x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Minus 9 grade Celsius la Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură a primăverii

Minus 9 grade Celsius la Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură a primăverii

22 Apr 2017   •   10:04
Minus 9 grade Celsius la Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură a primăverii
Sursa foto: Marin Raica/INTACT IMAGES

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în această primăvară în Harghita a fost consemnată sâmbătă dimineaţa la Miercurea Ciuc, unde mercurul termometrelor a coborât până la minus 9 grade Celsius.

Meteorologul Paşol Adrian, de la Centrul Meteo Regional Sibiu, a declarat pentru AGERPRES că această valoare s-a consemnat între orele 04,00 şi 05,00, după care a început să crească uşor.

Şi în celelalte localităţi harghitene s-au înregistrat temperaturi scăzute. La Odorheiu Secuiesc şi Joseni s-au înregistrat minus 4 grade Celsius, la Topliţa au fost minus 3 grade, iar la staţia de munte Bucin s-au măsurat minus 5 grade Celsius.

Meteorologul Adrian Paşol a spus că temperaturile au scăzut pe fondul unui cer senin, al stratului de zăpadă şi al presiunii ridicate. Potrivit sursei citate, în următoarele zile se va încălzi uşor, iar spre mijlocul săptămânii viitoare se vor înregistra temperaturi apropiate de valorile normale ale perioadei.

Astfel de temperaturi scăzute pot afecta atât pomii fructiferi cât şi unele culturi agricole, dar pun în pericol şi viaţa unor păsări.

Şeful Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat pentru AGERPRES că la această temperatură vor fi afectaţi pomii fructiferi, atât cei aflaţi în faza de înflorire, cât şi cei care sunt în faza de înmugurire. Acesta a spus că nu este în pericol cultura de bază din judeţ, cartoful, şi nici culturile de toamnă, dar pot exista probleme la lucernă, trifoi şi posibil orzoaică.

La rândul său, ornitologul Szabo Jozsef, de la Asociaţia de Protecţie a Păsărilor Otus din Odorheiu Secuiesc, a declarat pentru AGERPRES că, din cauza frigului, sunt în pericol rândunelele şi câteva păsări din specia Sivii, care sunt insectivore şi acum nu găsesc hrană, motiv pentru care sunt slăbite şi pot muri.

"Păsările, în cea mai mare parte, suportă frigul pentru o noapte, dar foamea mai puţin. Sunt în pericol specii de păsări insectivore, printre ele numărându-se şi rândunelele, care s-au întors din zonele de iernare şi câteva specii de Sivii, cum ar fi pitulicea sau muscarii", a spus dr. Szabo.

În ceea ce priveşte berzele, care s-au întors în judeţ din zonele de iernare, dr. Szabo József a spus că "păsările de talie mare suportă mai bine frigul, însă lipsa hranei pe o perioadă mai lungă duce la pieirea lor".

Specialiştii le recomandă oamenilor care, în această perioadă friguroasă, găsesc păsări căzute, să le pună în cutii căptuşite şi să le ducă în încăperi încălzite, existând şanse mari ca acestea să îşi revină.

Ele trebuie hrănite şi nu trebuie eliberate decât atunci când se încălzeşte afară.

Minima absolută a lunii aprilie în Harghita s-a înregistrat în anul 1978, când la Miercurea Ciuc s-au consemnat minus 14,4 grade Celsius. Cea mai ridicată temperatură a lunii aprilie în judeţ s-a măsurat în 2012, când la Miercurea Ciuc au fost 28,8 grade Celsius. www.agerpres.ro

×