Tot mai mulţi români cu Parkinson

Autor: MONICA COSAC
16 Apr 2018

O acţiune de conştientizare şi informare a publicului larg cu privire la pacienţii diagnosticaţi cu boala Parkinson s-a desfăşurat, ieri, în Parcul IOR din Capitală. Organizatorii au oferit pliante şi baloane colorate bucureştenilor care au ajuns în parc, iar unii dintre ei au fost invitați ca, împreună cu un pacient cu boala Parkinson, să introducă un fir de ață prin gaura unui ac de mari dimensiuni. Acțiunea denumită simbolic „Tu împinge… și noi tragem!” aduce în atenție faptul că o activitate banală pentru o persoană sănătoasă – cum este şi introducerea aței prin urechile unui ac - devine imposibil de realizat pentru o persoană cu Parkinson.

Acţiunea a fost dedicată Zilei Internaţionale a bolnavilor de Parkinson, care s-a sărbătorit pe 11 aprilie.

„Ne dorim să conştientizăm că există această boală, că avem din ce în ce în ce mai mulţi pacienţi, că nu-i recunoaştem tot timpul pe stradă, că nu ştim ce li se întâmplă. Ce ne dorim e să înfiinţăm cât mai multe grupuri de suport, să aducem cât mai mulţi medici care să lucreze cu oamenii. Pentru că sunt mai multe probleme, avem o echipă, nu înseamnă numai neurolog, înseamnă medic de familie, geriatru, psihiatru, urolog, psiholog, kinetoterapeut”, a spus Cătălina Buzdugan, preşedintele Asociaţiei de Reabilitare Neuropsihomotorie în Boala Parkinson, punctând necesitatea construirii în ţara noastră a unei clinici de recuperare pentru aceşti pacienţi.

 

Numărul bolnavilor de Parkinson din România a ajuns, în prezent, la circa 72.000 de pacienţi, cu 2.000 mai mulţi decât în urmă cu trei ani. Medicii sunt uimiţi de explozia de pacienţi tineri cu boli neurologice.

 

Ultima oră
Alte titluri din: Social
Terapie nouă pentru cancer, blocată în sertarele ministerului Terapie nouă pentru cancer, blocată în sertarele ministerului
Sanitas face apel la toţi politicienii să vină cu soluţii pentru a stopa "degringolada" din sistemul de sănătate Sanitas face apel la toţi politicienii să vină cu soluţii pentru a stopa "degringolada" din sistemul de sănătate
Mai multe titluri din: Social
Antena3.ro „Sunt Ana Maria și în aprilie anul trecut, soțul meu a avut o aventură. Asta a trecut iar eu am decis să-l iert. Doar că într-o seară l-am prins...”
Libertatea.ro Bătaie generală la o nuntă mirele a jurat că va divorța. Totul a plecat de la soacră
A1.ro Mașinile vechi ar putea să fie interzise în București! De când ar putea să intre în vigoare această lege
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?