CNAS: Tratamentul fără interferon va fi reluat la 1 mai

Autor: MONICA COSAC
21 Apr 2017

Pacienţii români cu hepatita cronică virală C vor putea beneficia de prescripţii medicale pentru terapia fără interfe­ron de la 1 mai 2017, au anunţat, ieri, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), precizând că se află în etapa finală a procesului de pregătire a reluării trata­mentului pentru aceşti bolnavi. Valoarea contractelor pentru terapia interferon-free se ridică la peste 3 miliarde de lei.

 

CNAS a anunţat că au fost semnate contractele cost-volum-rezultat pentru 10.000 de pacienţi cu hepatita C aflaţi într-un stadiu mai puţin grav al bolii, şi anume cei aflaţi în stadiul de fibroză F3 şi F2. Bolnavii vor putea primi prescripţiile medicale abia după ce specialiştii din cadrul CNAS vor emite formularele care înlo­cuiesc comisiile de specialitate care aprobau, până nu demult, dosarele pacienţilor. „CNAS a semnat contractele cost-volum-re­zultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C pentru 10.000 de pacienţi eligibili. În perioada imediat următoare, se va finaliza elaborarea şi publicarea protocoa­lelor terapeutice. Pe baza proto­coalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective”, se precizează într-un comunicat al CNAS.

Potrivit Casei, noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează: 9.700 de pacienţi cu fibroză F3 şi F4 (ciroză compen­sată), cu fibroză F2 asociată cu manifestări extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei; 250 de paci­enţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 50 de pacienţi cu transplant hepatic.

De asemenea, în această etapă, vor pr imi tratament şi cei 2.000 de pacienţi cu ciroză decom­pensată, pentru care un alt contract cost-volum-rezultat, pe aceeaşi arie terapeutică, a fost semnat în urmă cu o lună. Pentru aceştia din urmă, medi­camentul a fost deja inclus în lista de medicamente gratuite şi compensate, aprobată prin HG 178/04.04.2017.

Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum + Ombitasvirum + Pari­taprevirum + Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienţi menţionate şi cu DCI Ledipasvirum + Sofosbuvirum pentru celelalte două grupe de pacienţi, conform CNAS. În acest scop, prin Legea bugetului de stat pe anul 2017, CNAS a fost autorizată să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

România este „fruntaşă” în Europa la numărul cazurilor de hepatită virală C, specialiştii estimând că prevalența bolii este cuprinsă între 3,23 și 4,9% din populație. Cercetările epidemi­ologice recente indică un număr de peste 600.000 de români infectați, dintre care circa 80-90% au hepatita C în faza cronică. Reprezentanţii CNAS spun însă că, din cauza efortului bugetar foarte mare, este necesară „includerea treptată în tratament a pacienţilor cu hepatita cronică virală C”.

În cadrul primului contract cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, care s-a finalizat la 1 noiembrie 2016, au fost trataţi 5.860 de pacienţi.

 

Ultima oră
Alte titluri din: Social
Românii, nemulţumiţi de preţul pilulelor Românii, nemulţumiţi de preţul pilulelor
Criza de nași, o nouă încercare prin care trece Romania Criza de nași, o nouă încercare prin care trece Romania
Mai multe titluri din: Social
Antena3.ro „Sunt Ana Maria și în aprilie anul trecut, soțul meu a avut o aventură. Asta a trecut iar eu am decis să-l iert. Doar că într-o seară l-am prins...”
Libertatea.ro Halep a realizat un pictorial de senzație pentru revista Elle - FOTO
A1.ro Informația care a explodat: "Papa Francisc vrea să anuleze Biblia"
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?