x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest la adresa premierului Victor Ponta, la Budapesta, organizat de Jobbik. Socialiştii maghiari - acuzaţi de trădare

Protest la adresa premierului Victor Ponta, la Budapesta, organizat de Jobbik. Socialiştii maghiari - acuzaţi de trădare

de Istvan Deak    |    09 Mar 2013   •   14:15
Protest la adresa premierului Victor Ponta, la Budapesta, organizat de Jobbik. Socialiştii maghiari - acuzaţi de trădare

Formaţiunea de extremă-dreapta ungară Jobbik a organizat, sâmbătă, la Budapesta, o manifestaţie de protest la adresa vizitei premierului român Victor Ponta, care se află în Ungaria la invitaţia socialiştilor din MSZP.

Manifestaţia, care a fost anunţată în urmă cu câteva zile chiar de vicepreşedintele partidului, Elod Novak, a fost justificată de acesta prin faptul că „Victor Ponta este un antimaghiar şovin”. În opinia lui Elod Novak, invitarea premierului României de către Partidul Socialist Ungar (MSZP) este o ruşine. „Prin invitarea premierului român la o manifestare a MSZP, cu o zi înainte de mitingul proautonomie de la Târgu Mureş, MSZP a trădat cauza autodeterminării secuilor”, a mai afirmat acesta.

Circa 500 de protestatari
La acestă oră, circa 500 de manifestanţi (potrivit cifrelor date publicităţii de site-ul Magyar Nemzet online, „câteva sute”, potrivit portalului de ştiri hvg.hu) purtând pancarte şi bannere protestează la Budapesta, sub sloganul „Cu toţii suntem secui!”.

La miting şi-au făcut apariţia şi membri ai Gărzii Maghiare, îmbrăcaţi în uniforme paramilitare, dar poliţia budapestană i-a anunţat că încalcă legea şi riscă să fie amendaţi, dacă nu se retrag de la protest. În cadrul discursurilor rostite cu această ocazie, organizatorii au anunţat că ar fi dorit să fie prezenţi la miting şi membrii Forumului Solidarităţii Civice din Ungaria, însă premierul Viktor Orban a anulat protestul acestora, trădând astfel din nou interesele maghiarilor.

Ponta, la conferinţa naţională a socialiştilor ungari
Protestul se desfăşoară în jurul Arenei Sporturilor "Papp László" din Budapesta, locul desfăşurării conferinţei naţionale a Partidului Socialist Ungar, la care participă şi Victor Ponta.

Premierul român a fost invitatul jurnaliştilor de la postul de televiziune ungar ATV, în studiourile postului, acesta acordând un amplu interviu postului. Întrebat dacă ştie că sâmbătă va fi aşteptat sâmbătă nu doar la manifestările socialiştilor de la Budapesta, ci şi de altele, în afara clădirii „Papp Laszlo” Arena, Ponta a declarat:”Ştiu şi, până la urmă, e democratic. Am fost foarte onorat şi bucuros de invitaţia socialiştilor maghiari, Mesterhazy Attila este un prieten al meu şi un om din aceeaşi generaţie, ca şi Serghei Stanişev, liderul din Bulgaria, şi cred că împreună trebuie să dăm un mesaj nu de cofruntare, ci de dialog şi de obiective comune. Cred că e democratic să fie manifestaţii şi împotrivă, nu doar pentru, dar acesta e un semn bun pentru România, un semn că în România dorinţa de dialog este mai importantă decât extremismul. Prim-ministrul Viktor Orban a venit de multe ori în România, la Bucureşti sau la Balvanyos, şi niciodată nimeni nu a protestat faţă de prezenţa sa. Şi nimeni nu va protesta nici în viitor, când va veni în România. Asta înseamnă că forţele extremiste şi împotriva dialogului sunt mai slabe în România. Acesta este un lucru bun şi sper să se întâmple pe viitor, cândva, şi în Ungaria. Extremismul este un duşman al ambelor ţări. Niciodată, nici în trecut, nici în viitor un prim-ministru maghiar nu va fi primit cu proteste în România. Sper că următorul prim-ministru român care va merge la Budapesta va fi primit la fel. Nu eu, sâmbătă, dar viitorul”.

×
Subiecte în articol: miting budapesta jobbik mszp