x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moțiunea de cenzură: Mihai Tudose a declarat în timpul discursului că elevii au avut manualele de la începutul anului

Moțiunea de cenzură: Mihai Tudose a declarat în timpul discursului că elevii au avut manualele de la începutul anului

23 Noi 2017   •   13:11
Moțiunea de cenzură: Mihai Tudose a declarat în timpul discursului că elevii au avut manualele de la începutul anului

Premierul Mihai Tudose a afirmat joi, în plenul Parlamentului, că, în acest an, manualele şcolare au fost disponibile la timp la începutul şcolii, copiii nemaifiind nevoiţi să înveţe "după fiţuici". 

"Aţi vorbit despre haos în Educaţie. (...) Acesta este primul an din mulţi ultimi ani când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat după fiţuici ca pe vremea dumneavoastră", a declarat Tudose, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PNL şi USR. 

Totodată, şeful Guvernului a respins afirmaţia că educaţia s-ar afla în declin. 

"În moţiunea dumneavoastră am citit ceva foarte grav, şi anume că educaţia ar fi în declin şi că elevii nu ar avea manuale (...) În lumea dumneavoastră nu erau manuale. Diferenţa anul acesta faţă de anul trecut: anul trecut s-au cheltuit pe manuale şi pe acele suplimente 700 de milioane de lei. Anul acesta, s-au asigurat toate manualele cu 40 de milioane de lei", a spus Tudose. 

El a precizat că în acest an s-a finalizat construcţia a 46 de grădiniţe şi a 24 de şcoli. 

"S-au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte învăţământul dual, unde am reuşit să realizăm peste o sută de clase. În ceea ce priveşte măsurile luate în sprijinul studenţilor, pot să vă spun că am acordat transport gratuit pentru toţi studenţii pe calea ferată. A fost crescut de 2,5 ori fondul de burse pentru studenţi, de la 83 de lei pe lună, cât l-am găsit la dumneavoastră, la peste 200 de lei pe lună pe student", a arătat Tudose. 

El a mai spus că a fost lansat şi programul "România angajează", "cel mai mare pachet de măsuri destinat şomerilor şi îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa muncii". 

"Prin acest program de 550 de milioane de euro sprijinim în acelaşi timp şi angajatorii, dar şi pe cei care îşi doresc să găsească un loc de muncă (...) Am lansat cel mai important proiect din ultimii ani destinat formării a 55.000 de profesori din învăţământul primar şi gimnazial pentru a preda în conformitate cu noile planuri cadru şi programe şcolare", a susţinut Tudose. 

În ceea ce priveşte Sănătatea, şeful Guvernului a declarat că s-au făcut investiţii record. 

"În acest an, avem investiţii record în infrastructura de sănătate, concretizate în modernizarea şi extinderea a 17 spitale publice, reparaţii capitale la alte 8 spitale publice, finalizarea maternităţii Braşov şi a Spitalului de Urgenţă pentru copii din Iaşi (...) S-au identificat terenurile pentru viitoarele spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova, au fost şi preluate de Guvern în vederea demarării construcţiei. De asemenea, pentru Spitalul Republican al Capitalei. S-au alocat 100 de milioane de lei în aparatură medicală pentru 22 de spitale, alte 66 de milioane de euro pentru utilităţile de primiri urgenţe, (...) 230 de milioane de euro pentru dotarea ambulatoriilor, 18 milioane de euro pentru centre comunitare integrate", a spus Tudose. 

El a precizat că s-au livrat 277 de maşini de anestezie pentru grupurile operatorii, acestea fiind alocate în 50 de unităţi sanitare. 

"S-a demarat achiziţia la 12 aparate de computer tomograf, astfel încât (...) toate spitalele judeţene din România să aibă acest tip de echipament. S-au făcut demersurile, sunt în curs de achiziţionare 21 de aparate de rezonanţă magnetică nucleară, la fel, pentru ca toate spitalele judeţene să aibă acest tip de echipament. În plus, s-au comandat cinci echipamente de radioterapie pentru cinci centre oncologice din ţară (...). Dacă acesta este haos, ne asumăm acest tip de haos. Probabil că liniştea era când dumneavoastră aţi închis spitalele, atunci era linişte într-adevăr", a mai afirmat Tudose. AGERPRES

×