x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis îşi doreşte o procedură accelerată

Klaus Iohannis îşi doreşte o procedură accelerată

de Adrian Ilie    |    17 Ian 2018   •   08:48
Klaus Iohannis îşi doreşte o procedură accelerată
Sursa foto: Adrian Manolache

Demisia lui Mihai Tudose i-a pus din nou pe social-democraţi în postura incomodă de a depinde de deciziile luate la Palatul Cotroceni. Deocamdată, preşedintele Klaus Iohannis nu a dat un semnal că ar putea respinge propunerea de premier făcută de PSD, dar nu a ratat ocazia să taxeze faptul că tensiunile din partid se răsfrâng asupra guvernării ţării.

”Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăşi în interiorul PSD”, a declarat Klaus Iohannis. Şeful statului a spus că îşi doreşte o procedură rapidă de desemnare a noului premier, rapiditate mai greu de atins dacă Iohannis ar intenţiona să provoace scoaterea social-democraţilor de la putere. „Pentru o procedură rapidă, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitaţiile de participare la consultări”, a mai spus preşedintele Iohannis într-o foarte scurtă declaraţie de presă.

Partidele consultate astăzi

Iohannis a primit ieri-dimineaţă demisia lui Tudose şi l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe Mihai Fifor, ministrul Apărării, până la constituirea noului cabinet, în conformitate cu articolul 107, alineatul 3 din Constituţie care prevede că „preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”. Consultările preşedintelui cu partidele vor avea loc astăzi, începând cu ora 12. Primii care se vor întâlni cu Iohannis vor fi liderii PSD şi ALDE. De la ora 13 vor fi primiţi liberalii, iar de la ora 14 va fi primită delegaţia USR. La 14.30 urmează PMP, UDMR de la 15, iar minorităţile naţionale de la 15.30.

Avertismentul Olguţei

Imediat după demisia lui Tudose, Lia Olguţa Vasilescu a evocat posibilitatea suspendării din funcţie a lui Iohannis dacă acesta nu va accepta propunerea de premier făcută de PSD. „Mergem la Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară (...) Dacă domnul Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Se poate ajunge şi la suspendarea preşedintelui”, a spus ministrul Muncii.

×