x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Irlandezul din Carpaţi” a devenit consilier de ministru

„Irlandezul din Carpaţi” a devenit consilier de ministru

de Marius Gîrlașiu    |    03 Mai 2016   •   19:21
„Irlandezul din Carpaţi” a devenit consilier de ministru
Sursa foto: SORIN LUPSA

La începutul anului îl desfiinţa pe premierul Dacian Cioloş: „Pentru ţăranii români, mandatul dumneavoastră de comisar european a fost un eşec. Esenţa României izvorăşte din zona rurală”. Irlandezul Peter Hurley s-a mutat în ţara noastră acum 21 de ani şi s-a convertit la ortodoxie din dragoste pentru satul românesc. Din critic acerb al premierului, Hurley a devenit consilier al ministrului Agriculturii.

„Ați fost primul comisar european român şi ați creat o impresie foarte pozi-tivă oriunde ați fost în Europa. Vă felicit pentru asta! Dar pentru performanță nu pot să vă felicit. Pentru țăranii români, consider mandatul dumneavoastră ca şi comisar un eşec. Ați plecat să faceți reformă şi v-ați întors cu aceeaşi trusă, doar cu câteva unelte în plus. Nu asta fusese sarcina. Poate nu va fi niciodată o reformă în Politica Agricolă Comună, însă asta nu vă scuteşte pe dumneavoastră de responsabilitate în fața celor nouă mili-oane de români care trăiesc în patru milioane de mici gospodării țărăneşti, majoritatea în subzistență, ci, din contră, vă obligă la mai mult”. Sunt rândurile pe care irlandezul Peter Damian Hurley i le adresa premierului Dacian Cioloş într-o scrisoare deschisă trimisă în luna ianuarie. Cuvintele dure i-au priit irlandezului, care s-a făcut astfel remarcat în Cabinetul de la Bucureşti. Jurnalul Naţional a desco-perit că, între timp, Peter Hurley a devenit consilierul personal al ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

 

Îndrăgostit de România

Hurley trăieşte în România de peste două decenii. „Mă numesc Peter Hurley. M-am născut în Irlanda în 1968, al optulea din zece copii. Am ajuns în România pe 9 aprilie 1994. Aveam 26 de ani. În 1994 am emigrat în România şi de atunci locuiesc aici”, povesteşte irlandezul pe pagina sa de internet. Supranumit „irlan-dezul din Carpaţi”, Hurley a devenit cunoscut în ţară după ce a creat de unul singur „Festivalul Drumul lung spre Cimitirul Vesel din Săpânţa” şi a călătorit pe jos de la celebrul Cimitir Vesel din Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. „Cei care ne reprezintă politic - deja complici de 25 de ani într-un proces de destrămare a ţării - acum ne-au pus în vânzare şi la propriu, nu doar la figurat, şi acum fraţii noştri din marea familie de agricultori europeni pot cumpăra cel mai fertil pământ din Europa cu un preţ de nimic, pentru că noi nu avem unde şi cui să mai vindem produsele noastre. E corect aşa? Asta înseamnă Europa? Nouă nu ne trebuie doar subvenţii pe hectar comparabile cu subvenţiile celorlalţi fermieri europeni. Nouă ne trebuie un plan concret de inves-tiţie masivă bazat pe nevoile reale din teren prin care ne daţi o şansă să recuperăm timpul pierdut”, acuza irlandezul la începutul anului.

 

Aţi ajuns prim-ministru datorită victimelor din Colectiv. În primul rând sunteţi prim-ministrul lor şi al familiilor lor, alături de toate victimele corupţiei, sărăciei şi nepăsării din ultimii ani. Esenţa României izvorăşte din zona rurală. Peter Hurley, ianuarie 2016

×