x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LOVITURĂ: Merkel nu-l ajută pe Iohannis. Dezminte o vizită privată în România

LOVITURĂ: Merkel nu-l ajută pe Iohannis. Dezminte o vizită privată în România

de Dan Constantin    |    25 Oct 2014   •   08:05
LOVITURĂ: Merkel nu-l ajută pe Iohannis. Dezminte o vizită privată în România

Sprijinul de care s-ar bucura Klaus Iohannis din partea Germaniei este mai mult o iluzie. Cancelarul Angela Merkel a negat că ar face o vizită privată în România în luna noiembrie. La Consiliul European, doamna Merkel a declarat vineri că are în program doar participarea la reuniunea G-20 şi vizite în Australia şi Noua Zeelandă.

Vizita cancelarului în România, la Sibiu, ar fi fost o confirmare a tezei lansate de sprijinitorii lui Iohannis care susţin că alegerea lui ca preşedinte ar crea o relaţie specială cu Germania. În campania electorală alături de Iohannis au apărut doar câţiva parlamenteri germani din PPE dar nici un membru al cabinetului de la Berlin. A fost anulată chiar şi o vizită a ministrului de externe german stabilită cu omologul român în perioada verii.

În cercurile diplomatice de la Bucureşti, circulă opinia că Germania nu vrea să dea României speranţe false de susţinere suplimentară în cazul în care Iohannis ar ajunge la Cotroceni. Răspunsul Angelei Merkel confirmă opinia diplomaţilor şi reprezintă, mai mult, un semnal de temperare pentru ambiţiile primarului de Sibiu.

Sloganul electoral al ''maşinii nemţeşti'', ''lucrul bine făcut'' sunt de fabricaţie românească şi nu au girul Berlinului.

Precizarea Cancelarului Merkel este o lovitură pentru klaus Iohannis, considerat de mulţi până acum ca o viitoare biela - manivelala locomotivei germane care trage economia Europei. 

×