Loc unic în România, unde nu exista bacterii sau microorganisme

08 Feb 2018

În România există un loc total lipsit de bacterii, virusuri sau microorganisme. O cameră complet sterilă. În interior se analizează felul în care s-au format Universul şi elementele lui.

 

De la chihlimbar, supranumit, pe vremuri, aurul nordului, până la elemente de meteorit! Într-un laborator vecin, cercetătorii pot data, autentifica sau recondiţiona orice tablou sau icoană, spre exemplu. Cele două încăperi aparţin Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară din Măgurele. Iar pentru a avea acces în interior a fost nevoie să respectăm reguli extrem de stricte.

Suntem în Laboratorul de Încercări Fizico-Chimice al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară. De când a ales să devină cercetător, lui Marian Vîrgolici i-au trecut prin mâini mii de elemente.

Un alt element interesant analizat de cercetătorii de la Institut este chihlimbarul. În fapt, o răşină a pomilor de cu zeci de milioane de ani în urmă. Cu timpul s-a solidificat şi a devenit "ambra galbenă". Egiptenii o foloseau inclusiv în procesele de mumificare.

Pe vremuri, chihlimbarul era o formă de prestigiu şi putere. După câteva mii de ani, bogăţia omului s-a transformat în aur, diamante sau, opere de artă. Între Muzeul de Artă şi Institutul de Fizică există o colaborare strânsă. Motiv pentru care, pentru analizele mai complicate, trebuie să mergem în laboratorul Institutului.

Pentru aceste analize, Institutul nu percepe taxe. Toate identificările şi restaurările se fac în cadrul unor proiecte de cercetare deja finanţate.

Ultima oră
Alte titluri din: Observator
Proteste în Piaţa Victoriei, după decizia de a cere revocarea procurorului-şef al DNA Proteste în Piaţa Victoriei, după decizia de a cere revocarea procurorului-şef al DNA
Care este procedura de revocare a Procurorului Şef al DNA Care este procedura de revocare a Procurorului Şef al DNA
Mai multe titluri din: Observator
Antena3.ro ANUNȚ TRIST în ROMÂNIA! Un NUME CELEBRU A MURIT! Mare păcat!
Libertatea.ro Adriana Bahmuțeanu, anunț bombă: 'Voi avea...'
A1.ro Detalii cumplite despre moartea Madalinei Manole! E pentru prima oară când se spune un adevăr dureros! „Nu a...”
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?