x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cutremur la Restituiri. Şefii ANRP au demisionat, sufocaţi de amenzile pentru neplata titlurilor de despăgubire

Cutremur la Restituiri. Şefii ANRP au demisionat, sufocaţi de amenzile pentru neplata titlurilor de despăgubire

de Gabriela Antoniu    |    02 Mar 2015   •   20:29
Cutremur la Restituiri. Şefii ANRP au demisionat, sufocaţi de amenzile pentru neplata titlurilor de despăgubire

Spre deosebire de altă ţări foste comuniste, România a decis să restituie integral proprietăţile confiscate în mod abuziv de comunişti. O decizie lăudabilă care, în timp s-a întors atât împotriva statului, prin presiunile economice, cât şi asupra beneficiarilor retrocedărilor, din cauza lungilor procese până la punerea în posesie sau încasarea despăgubirilor.

La acestea s-a adăugat apariţia falşilor proprietari care, prin acte măsluite, au revendicat terenuri ce depăşesc suprafaţa României şi au ajuns până la Ştefan cel Mare, generând o presiune suplimentară pentru buget şi viciind drepturile adevăraţilor proprietari. Cazurile Bica şi afacerea Piteşti sunt doar două exemple recente în care s-au revendicat în instanţă proprietăţi de sute de milioane de euro pe care statul ar fi trebuit să le plătească. O presiune în plus a fost însă şi modificarea legislaţiei care a condus la situaţii explozive. Ieri, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au demisionat. Preşedintele ANRP, George Băeşu, i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu, însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi, în care reclamă că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire.

El a arătat că membrii conducerii ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie "Supermeni". “Avem o situaţie excepţională la ANRP. Cred că suntem singura instituţie din România împotriva căreia există mii de procese în cadrul cărora cetăţenii cer amendare pentru neplată sau pentru neemiterea de titluri de despăgubire(...) Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbaţi prin toată ţara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, aşa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendaţi şi în trecut", a spus Băeşu. Conform memoriului înaintat premierului, şefii ANRP sunt vizaţi de cereri de amendare în peste 150 procese şi riscă să plătească cu patrimoniul propriu, fără să aibă vreo vinovăţie, ci doar pentru că legislaţia este neclară, aceasta fiind modificată în octombrie anul trecut. În memoriu se arată că, în mai 2012, la instalarea noii conduceri a ANRP, existau peste 8.000 de procese iniţiate de către persoane nemulţumite fie de neefectuarea plăţilor despăgubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despăbuire şi care, pentru a constrânge instituţia să achite sumele deja stabilite ca despăgubire sau să emită titluri de despăgubire, au cerut instanţelor amendarea conducătorilor responsabili. "Mă voi vedea nevoit - şi, sincer, de asta mi-am dat demisia - să mă duc la CEDO. Vreau să arăt că statul meu, pe care astăzi îl servesc încă din funcţia de preşedinte, mă nedreptăţeşte. Nu pot să mă duc împotriva statului meu atât timp cât lucrez la el", a spus Băeşu la Antena 3. Şeful ANRP a insistat că el personal nu poate fi sancţionat pentru activitatea altora sau pentru neaplicarea unor decizii din motive neimputabile lui. El a mai spus că premierul Victor Ponta nu i-a acceptat încă demisia, ci l-a trimis să discute cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, pentru a găsi o soluţie. George Băeşu este cel care l-a reclamat la Parchet pe Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, în dosarul Moşia Brătienilor. Radu Pricop şi partenerii săi au obţinut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind documente false.

Premierul Ponta a susţinut că, pe luna februarie, ANRP a strâns amenzi care reprezintă de trei ori salariul fiecărui membru din conducere. ”Va trebui să găsim o soluţie, altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze”, a spus Ponta, admiţând că “avem o problemă extrem de gravă la ANRP”. El a spus că cei din conducerea ANRP sunt ”între ciocan şi nicovală”, pentru că este amendată în fiecare zi de către instanţă pentru că nu retrocedează proprietăţi. Premierul a menţionat că speră ca împreună cu Ministerul de Justiţie şi de Finanţe să se găsească o soluţie în şedinţa de Guvern şi a adăugat că a informat şi CSM-ul, pentru ca ANRP-ul să funcţioneze în condiţii bune.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat că va discuta cu reprezentanţii ANRP. "O sa văd exact ce reclamă ANRP, dacă avem o problemă de lege în vigoare sau avem o problemă de interpretare, de practică neunitară, dacă se pune problema de o interpretare neunitară a legii sau ar fi nevoie de o intervenţie nouă normativă pentru a clarifica anumite lucruri.  Trebuie să vedem ce invocă instanţele de judecată, să vedem de ce se emit asemenea amenzi şi o să vedem dacă e o chestiune de atacat la o altă instanţă sau ANRP şi instanţele interpretează diferit acelaşi text de lege", a spus Cazanciuc, citat de mediafax.ro

×
Subiecte în articol: anrp Dosarul despăgubirilor ANRP