x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casa Regală: Starea Regelui Mihai nu s-a agravat în ultimele săptămâni;Principesa Margareta se poate întoarce în ţară

Casa Regală: Starea Regelui Mihai nu s-a agravat în ultimele săptămâni;Principesa Margareta se poate întoarce în ţară

19 Noi 2017   •   13:00
Casa Regală: Starea Regelui Mihai nu s-a agravat în ultimele săptămâni;Principesa Margareta se poate întoarce în ţară

Casa Regală informează, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES, că starea generală a Regelui Mihai nu s-a agravat în ultimele două săptămâni, deşi Majestatea Sa continuă să se afle într-o situaţie îngrijorătoare de sănătate, iar medicii au transmis că Principesa Moştenitoare Margareta se poate întoarce în ţară deocamdată.

"În zilele care au trecut de la comunicatul din 6 noiembrie, starea generală a Regelui Mihai nu s-a agravat, semnele vitale ale Majestăţii Sale aflându-se pe o platformă constantă. Medicii au administrat o medicaţie care să uşureze somnul şi respiraţia. Cu toate acestea, Majestatea Sa continuă să se afle într-o stare îngrijorătoare de sănătate. Scăderea accentuată a capacităţilor fizice şi a capacităţii de comunicare, precum şi imposibilitatea de a se deplasa fără ajutor au rămas la acelaşi nivel", evidenţiază comunicatul Casei Regale.

Potrivit sursei citate, Regele Mihai este îngrijit la domiciliu cu excepţională competenţă şi cu mare grijă de o amplă echipă medicală, iar doctorii evaluează zilnic starea Majestăţii Sale.

"Medicii au transmis faptul că, în actuala stare în care se află Majestatea Sa, Principesa Moştenitoare Margareta poate să se întoarcă în România deocamdată, pentru a-şi relua activităţile publice.Medicii consideră prea riscantă deplasarea Regelui Mihai de la reşedinţa privată la spital. Ei sunt unanimi în recomandarea ca tratamentul administrat Majestăţii Sale să se concentreze acum pe prevenirea suferinţei şi pe păstrarea confortului fizic şi psihologic al Suveranului", evidenţiază comunicatul menţionat.

Totodată, potrivit infomării Casei Regale, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale a fost la reşedinţa din Elveţia, în mai multe rânduri, şi a dat împărtăşanie Regelui Mihai De asemenea, reprezentanţi ai mitropolitului se deplasează frecvent la reşedinţa regală.

"În afară de Principesa Moştenitoare Margareta şi de Principele Radu, prezenţa la reşedinţa privată din Elveţia va continua să fie limitată doar la fiicele Majestăţii Sale şi la Mitropolitul Iosif (sau trimisul său). Personalul Casei Majestăţii Sale va continua, cu devotament şi însufleţire, misiunea pe lângă Regele Mihai I", se mai arată în comunicatul menţionat.

În cursul acestei săptămâni, Şeful Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai, Andrew Popper, a afirmat, într-un interviu televizat, că starea fostului suveran este una "foarte precară", pentru moment fiind stabilizată.

"Starea este foarte precară. Medicii, în acest moment, îşi concentrează eforturile pentru a-l menţine pe Majestatea Sa fără dureri şi într-o stare confortabilă. Previziunile sunt imposibile în aceste cazuri. Nu putem să spunem. Sunt momente mai bune, momente mai proaste. Pentru moment, din fericire, situaţia s-a stabilizat. Însă, fără discuţie, este o situaţie precară pe care am explicat-o foarte clar", a declarat Andrew Popper, miercuri seară, la TVR 1.

Popper a menţionat că Regele Mihai are "momente în care este conştient şi momente în care este mai puţin conştient". "Este o evoluţie normală în cazul situaţiei respective. Nu e neobişnuit", a precizat Andrew Popper.

Întrebat de ce nu au fost emise comunicate oficiale din partea medicilor, şeful Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai a explicat că nici legea elveţiană, nici etica lor profesională nu le dă acestora dreptul să dea comunicate de acest gen.

În privinţa absenţei unor imagini mai noi cu Regele Mihai, el a mai precizat că acestea "ar fi o violare a demnităţii Majestăţii Sale".

×