x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul român în Marea Britanie: "Satul olimpic de la Londra nu ar fi existat fără români"

Ambasadorul român în Marea Britanie: "Satul olimpic de la Londra nu ar fi existat fără români"

de Veronica Micu    |    04 Feb 2013   •   10:19
Ambasadorul român în Marea Britanie: "Satul olimpic de la Londra nu ar fi existat fără români"
Sursa foto: romaninuk.net

Românii au ocolit restricţiile privind imigraţia din Marea Britanie şi au jucat un rol vital în costrucţia Satului Olimpic de la Londra, susţine ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, potrivit Daily Mail.

Ion Jinga a afirmat că restricţiile Marii Britanii menite a limita numărul de muncitori imigranţi din România şi Bulgaria au fost inutile, deoarece "este întotdeauna posibil să găseşti un loc de muncă".

Jinga susţine că Satul Olimpic de la Londra nu ar fi fost construit fără muncitorii români.

"Există unele restricţii pentru unele zone de activitate, însă nu şi cerinţe de viză, aşa că cei care au vrut să vină au făcut-o. Este întotdeauna posibil să găseşti un loc de muncă, chiar dacă se află sub restricţii, iar soluţia este să te declari persoană fizică autorizată, iar mulţi români au făcut acest lucru. Spre exemplu, în sectorul construcţiilor, există numeroşi români aici şi de aceea Satul Olimpic a fost construit anul trecut", a continuat ambasadorul român.

"Modelul de imigraţie al românilor nu este spre Marea Britanie, ci spre Spania, Italia şi Franţa, spre exemplu datorită asemănării limbilor, româna fiind o limbă latină. Avem deja un milion de români care locuiesc şi muncesc în Spania, un milion în Italia, probabil jumătate de milion în Franţa", a mai spus ambasadorul român, potrivit Daily Mail.

Ministrul bulgar de externe Nikolai Mladenov a declarat că bulgarii s-ar stabili mai degrabă în Germania, Spania sau Italia atunci când restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie vor fi eliminate. "Marea Britanie nu ar fi prima ţară aleasă de mulţi oameni pentru a munci", a spus Mladenov, citat de The Telegraph. "Economia noastră este conectată în principal la economia germană. Avem un mare număr de companii care activează în ţări precum Spania şi Italia, unde avem tradiţii de durată şi unde piaţa muncii s-a deschis pentru bulgari cu destul de mult timp în urmă", a mai spus Mladenov.

Restricţiile privind piaţa muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2014, ceea ce a stârnit temeri că Regatul Unit va fi nevoit să facă faţă unui aflux masiv de muncitori din cele două state est-europene.




×