x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A X-a ediţie Folk You! Florian Pittiş va fi! Dacă veţi dori voi...

A X-a ediţie Folk You! Florian Pittiş va fi! Dacă veţi dori voi...

de Marius Tucă    |    14 Apr 2014   •   16:01
A X-a ediţie Folk You! Florian Pittiş va fi! Dacă veţi dori voi...
Festivalul va avea loc între 31 iulie – 3 august 2014

Spuneam pentru prima oară, în vara anului 2005, că “Folk You! este o provocare extraordinară pe care o lansăm cu acel curaj pe care numai o astfel de muzică poate să ni-l dea”. Iată că anul acesta am ajuns cu Festivalul Folk You! la a zecea ediţie. Mi-am dorit să ne întoarcem la om (cu o chitară), tocmai pentru a ne face auziţi într-un zgomot, într-o hărmălaie în care nimeni nu mai asculta pe nimeni. Încă de la început, Folk you! a însemnat şi inconştienţa de a crede într-o cauză de multe ori pierdută! Folk you! a fost, este şi va fi (cât va mai fi) marea noastră provocare de suflet, muzică şi poezie.

Vă reamintesc că Folk You! nu este o înjurătură... oarecare! Nu este nici măcar una muzicală. Este, aşa cum am mai spus, o trimitere la originile unei muzici de care am avut, avem şi vom avea nevoie.

În 2007, festivalul pe care l-a girat şi l-a reprezentat de la bun început, a primit numele său. Era o onoare şi o datorie să facem asta, în memoria lui Florian Pittiş. Folkul era, la vremea aceea, ceva difuz şi aproape aleatoriu, marginalizat de "noua ordine muzicală" numită showbiz. Am reuşit să transformăm utopia în realitate, dar nu singuri. N-o să ştim niciodată dacă, fără Moţu Pittiş, Folk You! ar fi avut puterea să devină festival în sensul real şi emblematic al termenului.

Acum Festivalul Folk You! Florian Pittiş este un fenomen. Ca fenomen, nu se putea cantona doar în muzică şi poezie, trebuia să aibă şi o dimensiune socială. A devenit portdrapel al Mişcării de Rezistenţă.

“Nu vă mai lăsaţi constrânşi de nimeni şi de nimic, nici de vremuri, nici de oameni, fără ură, fără regrete şi fără resentimente. Mergeţi înainte ca şi cum timpul n-ar exista. Eliberaţi-vă de tot şi de toate, cu gândul că trebuie să trăiţi pentru şi în adevăr, căci doar adevărul vă va face liberi. Şi numai liberi fiind, veţi putea atinge în viaţă fericirea”, ne spunea Moţu Pittiş.

Ei bine, vreau să mergem mai departe, deşi lăcomia atinge cote inimaginabile. E o bătălie pe fiecare centimetru pătrat din Vama Veche. Oamenii ar fi în stare să vândă şi nisipul de pe plajă la pahar, dacă ar fi posibil. Toate taxele şi comisioanele cresc până la cer, toate condiţiile se aspresc. Repet, vreau să mergem mai departe. Însă, avem nevoie de ajutorul vostru, dacă vreţi ca Folk You! Florian Pittiş să mai existe. V-am văzut în fiecare an cât de liberi vă simţeaţi la festivalul vostru. Da, Folk You! Florian Pittiş este al vostru. Dacă voi n-aţi fi fost, în număr tot mai mare de la o ediţie la alta, festivalul n-ar mai fi fost. Cantitate fără spirit de gloată, calitate fără fiţe, cam asta vă delimitează pe voi, publicul Folk You!, de publicul altor încercări festivaliere, indiferent dacă se petrec la Vama Veche sau în alte părţi. Vă mulţumesc şi vă cer ajutorul pentru a ne bucura şi anul acesta de Folk You!, de a duce mai departe tradiţia acestui eveniment cultural.

Cea de-a X-a ediţie se va desfăşura în perioada 31 iulie – 3 august.

Puteţi investi în festivalul vostru (al nostru). Cu ajutorul fiecăruia dintre voi am putea să ne bucurăm de Folk You!, peste războaie, peste politică, peste zgura cu care unii acoperă seninul, peste lăcomia care trage spre abis această lume... Împreună putem face posibilă întâlnirea de la Vama Veche, unde ne putem îmblânzi gândurile, unde putem fi liberi şi fericiţi, unde putem să cântăm într-un glas “dincolo de orice Vamă/ dincolo de toată lumea/ Folk You!.

Doar cu ajutorul vostru va fi cea de-a X-a ediţie şi vom putea întoarce veşnicia cu faţa la noi!

×
Subiecte în articol: folk you