x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Clujenii vor demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de avocat al poporului

Clujenii vor demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de avocat al poporului

12 Ian 2017   •   12:30
Clujenii vor demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de avocat al poporului

Câteva sute de clujeni, în special tineri, au protestat, miercuri seară, împotriva Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cerând demisia acestuia pentru decizia sa de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la prevederea din Legea 90/2001 referitoare la faptul că persoanele condamnate penal nu pot fi membri ai Guvernului. 

Protestatarii s-au adunat în zona centrală a oraşului şi au scandat "Demisia" şi "Jos Ciorbea". De asemenea, ei au purtat pancarte cu mesaje împotriva lui Victor Ciorbea. 

"Cred că e de datoria noastră, a cetăţenilor, să atragem atenţia ori de câte ori are loc un derapaj, au loc atacuri la adresa statului de drept. (...) Mesajul nostru e adresat întregii clase politice, anume că societatea civilă nu tolerează nici un derapaj de la respectarea legilor şi o să ieşim în stradă ori de câte ori e nevoie să le taxăm abuzurile", a spus, la portavoce, unul dintre protestatari. 

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj, ca urmare a apelurilor lansate pe reţelele de socializare, iar apoi au făcut un tur prin zona centrală a oraşului. 

"Miercuri, 11 ianuarie de la ora 18, ne vedem în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Ieşim în stradă pentru a cere demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului după decizia acestuia de a ataca legea 90/2001 la Curtea Constituţională, lege care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţia de premier al României. E revoltător şi inadmisibil simplul fapt că am ajuns să 'discutăm' despre posibilitatea ca într-o ţară europeană, o persoană condamnată penal să poată ocupa cele mai importante funcţii de conducere ale statului. Integritatea nu e negociabilă, iar respectarea legii 90 cu atât mai puţin. Să fie clar pentru toată clasa politică: Societatea civilă nu va accepta erodarea respectului faţă de lege şi atacuri la adresa statului de drept", se arată în apelul de pe reţelele de socializare. 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat, săptămâna trecută, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate. 

În privinţa argumentelor aduse în sesizarea către CCR, Ciorbea a spus: "Sunt argumente beton, în sensul soluţiei pe care o voi da. Veţi vedea câte texte din Constituţie, din diverse convenţii internaţionale sunt încălcate". 

Întrebat care este scopul acestei sesizări, el a arătat că "scopul esenţial este acela de a asigura o legislaţie normală, firească şi asigurarea echilibrului între puterile statului". El a negat că ar fi discutat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre acest subiect.AGERPRES

×