x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Interlopul brăilean Titi Sgîrcitu, reţinut pentru cămătărie şi şantaj

Interlopul brăilean Titi Sgîrcitu, reţinut pentru cămătărie şi şantaj

26 Oct 2016   •   11:11
Interlopul brăilean Titi Sgîrcitu, reţinut pentru cămătărie şi şantaj

Interlopul brăilean Titi Sgîrcitu a fost reţinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat că dădea bani cu dobândă foarte mare, după care deposeda persoanele împrumutate de imobilele pe care le deţineau. 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, împreună cu Titi Sgîrcitu au mai fost reţinuţi Liliana Ştefan (fostă Sgîrcitu), Ion Croitoru, Lenuţa Croitoru, Dumitrel Pană, Ionuţ Lucian Pană, Maria Pană şi Claudiu Daniel Ştefan, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, influenţarea declaraţiilor, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. 

În martie 2016, Liliana Ştefan, fosta soţie a lui Titi Sgîrcitu, a fost trimisă în judecată pentru decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila. Prin rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la alte fapte şi persoane, inclusiv faţă de Titu Sgîrcitu, pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. De asemenea, s-a dispus disjungerea urmăririi penale efectuate in rem cu privire la comiterea infracţiunii de camătă. 

Din cercetări a reieşit că, la sfârşitul anului 2008, premergător comiterii infracţiunilor de prejudiciere a CJAS Brăila, Titi Sgîrcitu, Ion Croitoru (unchiul Lilianei Ştefan) şi Lenuţa Croitoru (soţia lui Ion Croitoru) au conceput şi dezvoltat o grupare criminală, obiectivul primordial al acesteia fiind comiterea unor infracţiuni de violenţă împotriva persoanelor cărora în prealabil le fuseseră acordate împrumuturi băneşti cu dobândă, împrumuturi soldate cu deposedarea persoanelor împrumutate de bunurile imobile pe care le deţineau în proprietate. 

Pentru garantarea plăţii împrumutului şi a dobânzilor erau alocate garanţii imobiliare, fie la momentul încheierii contractului (caz în care suma menţionată în cuprinsul convenţiei era mai mare decât cea împrumutată, incluzând şi dobânda), fie pe parcursul derulării acestuia (caz în care, profitând de imposibilitatea debitorilor de a mai achita dobânzile masive solicitate, li se impunea, prin constrângere, încheierea, de regulă, a unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil). 

Pentru a disimula modul ilicit de dobândire a imobilelor, Titi Sgîrcitu impunea încheierea contractelor cu privire la aceste bunuri pe numele unor interpuşi, membri ai familiei soţiei sale. 

Prin aceste acţiuni au fost deposedate de imobile mai multe victime, care, sub ameninţările exercitate de Titi Sgîrcitu şi Ion Croitoru, au remis acestora imobile pe care le aveau în proprietate, de fiecare dată contractele fiind încheiate prin interpuşi - membri ai familiei Lilianei Ştefan. 

Totodată, s-a reţinut că Liliana Ştefan, Claudiu Ştefan şi Maria Pană au încercat influenţarea persoanele vătămate prin contactarea acestora la momentul audierilor declanşate de procurorii DIICOT. 

Inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. Pe anumite segmente, cauza a beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii. AGERPRES

×