x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Gheorghe Ștefan în fața judecătorilor, dezvăluiri despre combinațiile lui Vasile Blaga

Gheorghe Ștefan în fața judecătorilor, dezvăluiri despre combinațiile lui Vasile Blaga

08 Sep 2017   •   14:24
Gheorghe Ștefan în fața judecătorilor, dezvăluiri despre combinațiile lui Vasile Blaga
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, face dezvăluiri halucinante despre cum ar fi luat Vasile Blaga cei 700.000 de euro de la o firmă pentru a face trafic de influenţă, relatează Antena 3.

Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a declarat vineri în faţa judecătorului de la Tribunalul Bucureşti care soluţionează dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă că directorii numiţi în companii ştiau că trebuie să găsească soluţii pentru a finanţa partidul, scrie Agerpres.

Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie vineri un nou termen din dosarul în care fostul parlamentar Vasile Blaga este acuzat că ar fi primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale, context în care a fost audiat, în calitate de martor, şi Gheorghe Ştefan. 

Întrebat de procurorul DNA care ar fi scopul numirilor politice, în general, dar şi în cazurile particulare din dosar, Gheorghe Ştefan a răspuns: "Se dădea de înţeles că directorii numiţi la companii trebuiau sa găsească soluţii ca să finanţeze partidul. Se ştia acest lucru de către persoanele care preluau funcţiile, cred că îl fac toate partidele. Era o înţelegere tacită, era de notorietate între noi, politicienii". 

Gheorghe Ştefan a povestit în faţa judecătorului şi modalitatea prin au fost duse la partid sume de bani pentru finanţare, arătând implicarea lui Vasile Blaga. 

"După instalarea la Teletrans SA a lui Horia Hăhăianu, m-am întâlnit la un hotel cu acesta, cu Constantin Grigoriu şi cu Horaţiu Berdilă (reprezentantul Romsis SRL) context în care am convenit ca firma indicată acum, prin Horaţiu Berdilă, să contribuie cu bani la finanţarea partidului pe care îl reprezentam după ce va încheia contracte cu Teletrans SA. După înţelegerea pe care am avut-o la restaurant, Constantin Grigoriu mi-a cerut sa merg cu el la Vasile Blaga, pe Aleea Modrogan 22, pentru a-i aduce acestuia la cunoştinţă despre înţelegerea încheiată cu Horaţiu Berdilă de la Romsis SRL. La circa 2 -3 luni, în luna mai 2009, m-am deplasat cu Constantin Grigoriu, aşa cum mi-a cerut, la Vasile Blaga, la biroul din Modrogan numărul 22, unde acest martor a şi adus suma de 50.000 de euro, pe care nu i-a dat-o personal lui Vasile Blaga, ci la indicaţie uneia dintre secretare, bani destinaţi finanţării partidului. Precizez ca in decursul celor 2 -3 luni apucaseră să se încheie contracte între Teletrans SA şi Romsis. A doua tranşă de 50.000 de euro am dus-o împreună cu Constantin Grigoriu la aceeaşi adresa, tot în lunile mai - iunie 2009, iar cea de-a treia tranşă de 100.000 de euro am dus-o tot cu Grigoriu la aceeaşi adresă undeva în toamna lui 2009 (înainte de alegerile prezidenţiale). Şi ultimele doua dăţi Vasile Blaga le-a recomandat pe secretare pentru a lua banii", a declarat Gheorghe Ştefan. 

El a precizat şi modul în care cea de-a patra tranşă, în valoare de 500.000 de euro, a ajuns la partid. 

"După alegerile prezidenţiale din 2009, partidul nostru a rămas cu datorii de achitat, context în care celor veniţi în PDL din partea grupului condus de Theodor Stolojan ni s-a reproşat de către Vasile Blaga că noi nu contribuim suficient la starea financiară a partidului. Undeva prin lunile iunie-iulie 2010 a avut loc redarea unei a patra tranşe de bani, respectiv, suma de 500.000 de euro către Blaga, la modul următor: la mine a venit Constantin Grigoriu, la hotelul Caro, şi mi-a adus suma de 500.000 de euro obţinută tot pe relaţia cu Romsis SRL, iar eu i-am pus să vină cu mine pentru a-i da lui Vasile Blaga, pentru a fi sigur că ajung acolo. Grigoriu avea o problema de rezolvat şi a spus că nu poate să vină şi să îi duc eu, aşa încât m-am deplasat singur la Vasile Blaga cu banii (după ce l-am sunat)", a declarat Gheorghe Ştefan. 

Potrivit acestuia, banii erau daţi în pachete de 500 de euro câte 100 "bucăţi", iar când ajungea cu ele la partid le dădea fără sa le numere, spunând doar cât a adus. 

Întrebat de către unul dintre avocaţii lui Vasile Blaga dacă după numirea lui Hăhăianu clientul i-ar fi cerut să îşi trafice influenţa, Gheorghe Ştefan a răspuns: "Da. Aşa a lăsat să se înţeleagă. Vasile Blaga a spus că era nevoie de bani pentru partid şi mi-a reproşat asta. Despre reproşuri când s-au făcut a avut loc în sediul Guvernului şi mai erau de faţă, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Florin Popescu şi Elena Udrea". 

Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale. 

"În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale", afirmă procurorii. 

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar. 

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL. 

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid. 

"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să 'cotizeze' pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ştefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională - prin licitaţii trucate - cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor", arată DNA. AGERPRES

×