x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul ministru Gabriel Berca a fost condamnat definitiv la 2 ani închisoare cu executare

Fostul ministru Gabriel Berca a fost condamnat definitiv la 2 ani închisoare cu executare

14 Dec 2017   •   16:31
Fostul ministru Gabriel Berca a fost condamnat definitiv la 2 ani închisoare cu executare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul ministru al Internelor Gabriel Berca a fost condamnat definitiv joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Iniţial, Gabriel Berca a fost condamnat în mai 2016 de Curtea de Apel Bacău la trei ani de închisoare, pedeapsă scăzută la doi ani prin decizia Instanţei supreme. 

În acelaşi dosar, fostul deputat Mihai Banu a primit trei ani şi jumătate închisoare cu executare, tot pentru trafic de influenţă. 

De asemenea, Lucian Banu, fiul lui Mihai Banu, a rămas cu pedeapsa de doi ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă. 

Instanţa supremă a menţinut dispoziţiile sentinţei pe latură civilă date de Curtea de Apel Bacău, respectiv confiscarea a câte 92.500 de euro de la Gabriel Berca şi Mihai Banu, iar de la Lucian Banu a sumei de 150.000 de lei. 

Procurorii DNA susţin că, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, prin intermediul lui Mihai Banu, Gabriel Berca a pretins şi primit, atât pentru sine, cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu (denunţător în dosar) suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către Primăria comunei Ardeoani, din judeţul Bacău. Banii erau necesari pentru achitarea unor lucrări de construcţii, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri. 

Conform DNA, în aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, Mihai Banu a pretins şi primit, în mai multe tranşe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folosiţi atât pentru sine şi pentru Gabriel Berca, cât şi pentru partidul din care făceau parte. 

La solicitarea lui Mihai Banu şi a fiului său, Lucian Banu, din cei 220.000 de euro, suma de 150.000 lei a fost remisă de omul de afaceri sub pretextul achiziţionării unui teren. AGERPRES

AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: gabriel berca gabriel berca condamnat