x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Comisia de la Veneția apără CCR de presiuni

Comisia de la Veneția apără CCR de presiuni

de Dan Constantin    |    23 Noi 2017   •   12:08
Comisia de la Veneția apără CCR de presiuni
Sursa foto: MIHAI STETCU

Curtea Constituțională a României devine o țintă a criticilor plecate din tabăra celor care nu acceptă nicio modificare a legilor Justiției. Deciziile CCR sunt contestate în spațiul public și aplicarea lor este tergiversată. Stabilirea unui prag al pagubelor la abuzul în serviciu a devenit cea mai importantă temă a dezbaterii publice, motiv de confruntare politică și moțiuni de cenzură. Conflictele între puterile statului în care a fost solicitată judecata CCR au fost apoi mutate în stradă, în mișcări de protest cu mesaje virulente împotriva Curții Constituționale.

Lideri politici se agață de acest curent, în fond anticonstituțional, pentru a-şi promova propriile interese. Președintele PNL, Ludovic Orban, fostul premier Cioloș și foști miniștri ai cabinetului tehnocrat au participat la marșurile de protest la chemarea unor mișcări civice. Rezistența și Corupția ucide au avut ca motivație a marșurilor din mai multe orașe ,,deciziile aberante luate de CCR în ultima perioadă”. Traseul marșurilor a subliniat ținte protestelor, demonstranții din București ajungând la sediile CCR și Ministerului Justiției. Realizatori tv și editorialiști au susținut atacurile împotriva judecătorilor constituționali, cei mai înfierbântați cerând dizolvarea CCR.

Mesaj de la președintele Buquicchio

Președintele Comisiei de la Veneția a lansat un mesaj de susținere pentru curțile constituționale, atacate nu doar la București, ci și în alte capitale. ,,Comisia de la Veneția este conștientă de faptul că, deoarece curțile constituționale tind să fie un mijloc excelent de a limita excesele puterii, cei care doresc să-și exercite puterea în mod necontrolat adesea se răzbună și luptă”, preciza Gianni Buquicchio. Conferința internațională pentru evoluția controlului constituțional în Europa a sesizat în martie 2017 această situație care menționa ingerințe nejustificate în activitatea curților constituționale în Polonia, Turcia, Slovacia, Croația, Georgia.

În România, deși nu au fost ,,citate” în mesajul președintelui Comisiei de la Veneția, presiunile împotriva CCR sunt de notorietate. Judecătorul Toni Greblă, după ce s-a împotrivit legilor Big Brother, a fost reținut de procurorii DNA într-un dosar de corupție care nu poate fi probat în instanță. Alți judecători sunt amenințați, integritatea lor fizică a devenit o preocupare. Buquicchio sublinia că ,,dorința de a păstra o Curte Constituțională independentă trebuie să vină din societatea țării în cauză, din societatea civilă, din mediul academic, din opoziție, din avocatul poporului, din partea sistemului judiciar”.

Coadă și Dumbravă, pe arătură anticonstituțională

Declarațiile agresive ale unor magistrați la adresa CCR arată că mesajul Comisiei de la Veneția nu a ajuns și în România. Judecătorul Ciprian Coadă, de la CA Constanța, a făcut o apreciere critică vehementă la adresa Deciziei 68 a CCR din 27 februarie 2017 privind existența conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern și Ministerul Public, prin DNA. Coadă se află acum în cercetarea Secției de Judecători în materie disciplinară a CSM. Horațiu Dumbravă, magistrat, fost membru al CSM, lansează supoziții asupra imparțialității CCR într-un caz similar de conflict juridic aflat pe rol. Faptul că ministrul Justiției, fost judecător constituțional, a susținut poziția Senatului în acest caz îl face pe Dumbravă să devină insinuant.

Parlamentarul german Bernd Fabritius, raportor al Consiliului Europei, menționează ca recomandări în rezoluția APCE pentru România din octombrie 2017: ,,Să asigure respectarea rolului esențial și a autorității Curții Constituționale în întreaga societate românească”. Fabritius, sas născut la Agnita, Sibiu, este un apropiat al președintelui Iohannis.

Tudorel Toader, ministrul Justiției, membru în Comisia de la Veneția, este admonestat de un magistrat pentru că a susținut o pledoarie la CCR, în fața foștilor colegi

 

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala