x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saakaşvili a fost expulzat în Polonia

Saakaşvili a fost expulzat în Polonia

13 Feb 2018   •   18:16
Saakaşvili a fost expulzat în Polonia

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, devenit lider de opoziţie în Ucraina, a fost arestat, luni, la Kiev, de forţele speciale, în timp ce lua masa la un restaurant. El a fost dus apoi la aeroport şi expulzat în Polonia, a anunţat un purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de protecţie a frontierei.

„Această persoană se afla ilegal pe teritoriul Ucrainei procedurilor legale, a de unde a venit”, a precizat purtătorul de cuvânt. Anterior, asociatul lui Saakaşvili, david Sakvarelidze, a declarat că forţele de ordine l-au arestat pe Saakaşvili în timp ce acesta lua masa la un restaurant din Kiev. Într-un prim anunţ, purtătorul de cuvânt al lui Saakaşvili a spus că indivizi neidentificaţi, care purtau costume de camuflaj verzi şi aveau feţele acoperite cu măşti, l-au luat cu forţa pe Saakaşvili şi au plecat cu trei dube albe, pretinzând că este vorba despre o „răpire”. Mihail Saakaşvili a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind dinspre Polonia. Autorităţile ucrainene au încercat atunci să împiedice pătrunderea sa în ţară pe la
frontiera terestră, dar acţiunea a fost împiedicată de susţinători ai fostului preşedinte georgian.
El a fost acuzat ulterior de autorităţile ucrainene că a vrut „să preia puterea prin forţă”, în timpul manifestaţiilor anticorupţie în fruntea cărora s-a plasat la Kiev, şi a fost arestat pentru scurt timp în decembrie, apoi eliberat şi consemnat la domiciliu.

În ianuarie, Saakaşvili fusese condamnat în contumacie, în Georgia, la trei ani de închisoare pentru „abuz de putere”, în procesul privind asasinarea unui tânăr bancher, în 2006. 

×
Subiecte în articol: Mihail Saakaşvili arestat