x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia consideră că relaţiile ei cu NATO trec prin "cea mai profundă criză de la încheierea Războiului Rece"

Rusia consideră că relaţiile ei cu NATO trec prin "cea mai profundă criză de la încheierea Războiului Rece"

26 Mai 2017   •   15:40
Rusia consideră că relaţiile ei cu NATO trec prin "cea mai profundă criză de la încheierea Războiului Rece"

Rusia consideră că în prezent relaţiile ei cu NATO trec prin 'cea mai profundă criză de la terminarea Războiului Rece' şi pune această situaţie pe seama a ceea ce numeşte 'politica distructivă' a NATO, care inflamează 'mitul ameninţării din est', relatează vineri agenţia EFE. 

'Trebuie să constatăm că în etapa actuală relaţiile dintre Rusia şi NATO se regăsesc în cea mai profundă criză de la terminarea Războiului Rece', a estimat Ministerul rus de Externe într-o declaraţie emisă cu ocazia aniversării semnării documentelor ce au instituit cooperarea dintre Moscova şi NATO. 

Pe 27 mai 1997 a fost încheiat Actul Fondator privind securitatea, cooperarea şi relaţiile dintre NATO şi Rusia. Consiliul Permanent Comun, creat în baza acelui document, a fost înlocuit pe 28 mai 2002 de Consiliul NATO-Rusia. 

Alianţa Nord-Atlantică a îngheţat toate proiectele de cooperare practică incluse în Actul Fondator, iar 'recentele tendinţe negative nu sunt opţiunea Rusiei, ci rezultatul direct al politicii distructive pe care o desfăşoară de ani blocul (NATO n.r) şi care încearcă se obţină dominaţia politico-militară în chestiunile europene şi mondiale', se mai menţionează în declaraţia MAE rus. 

Miniştrii de externe din statele membre ale NATO au decis în aprilie 2014 să suspende cooperarea militară şi civilă a Alianţei cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, dar dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia a fost menţinut. 

În opinia Rusiei, NATO încearcă să-şi justifice existenţa 'inflamând mitul ameninţării din est' şi ridică astfel obstacole în calea unirii eforturilor statelor în lupta împotriva pericolelor şi provocărilor globale. 

De asemenea, în această declaraţie MAE rus îşi exprimă convingerea că în condiţiile în care în epoca confruntării între blocuri se putea rezolva problemele, atunci şi la ora actuală, când statele spaţiului euroatlantic nu mai sunt separate de discrepanţe ideologice, cooperarea 'este mai mult decât posibilă'.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Rusia nato