Papa Francisc face apel la europeni să-i integreze pe refugiaţi împreună cu identitatea lor religioasă

08 Ian 2018

Papa Francisc a făcut luni apel la europeni să-i integreze pe refugiaţi împreună cu identitatea lor religioasă, mesaj lansat într-un lung discurs rostit de către Suveranul Pontif în cadrul unei întâlniri cu diplomaţii acreditaţi pe lângă Sfântul Scaun, relatează AFP. 

Sosirea migranţilor trebuie să determine Europa ''să-şi redescopere patrimoniul cultural şi religios, astfel încât, conştientizându-şi valorile pe care se edifică, să poată în acelaşi timp să-şi menţină vie tradiţia şi să fie în continuare un loc primitor, vestitor de pace şi de dezvoltare'', a subliniat Papa. 

În opinia Suveranului Pontif, ''edificarea de societăţi inclusive necesită drept condiţie o înţelegere integrală a fiinţei umane, care poate să se simtă într-adevăr primită când ea este recunoscută şi acceptată sub toate dimensiunile ce constituie identitatea sa, inclusiv cea religioasă''. 

Papa a reamintit că Declaraţia Universală a Drepturilor Omului cuprinde ''dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, care include dreptul privind libertatea de a schimba religia''. 

''Se ştie, din păcate, cum dreptul la libertatea religiei este deseori încălcat şi religia devine fie ocazia de a justifica ideologic noile forme de extremism, fie un pretext de excludere socială, chiar forme de persecutare a credincioşilor'', a mai spus el. 

Suveranul Pontif a subliniat că migranţii şi refugiaţii iau calea către Europa pentru a găsi pe continent ''pace şi securitate'', ''rodul unui lung drum izvorât din idealurile părinţilor fondatori ai proiectului european după cel de-Al Doilea Război Mondial''. 

''Europa trebuie să fie mândră de acest patrimoniu, bazat pe anumite principii şi pe o viziune a omului care îşi are bazele în istoria sa milenară, inspirată din concepţia creştină a fiinţei umane'', a mai spus Papa. 

Salutând eforturile depuse de Grecia şi Germania în ce priveşte primirea de refugiaţi, Papa şi-a exprimat ''gratitudinea specială'' Italiei pentru ''exemplele sale pozitive de integrare''. Cu două luni până la alegerile legislative din 4 martie din Italia, el şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca dificultăţile economice persistente ale ţării să nu ducă la ''îngrădiri'' în viitor. AGERPRES

Ultima oră
Alte titluri din: Externe
Fostul presedinte Nicolas Sarkozy, reţinut de politia franceza Fostul presedinte Nicolas Sarkozy, reţinut de politia franceza
De la 'Sex and the City', la funcţia de guvernator de New York De la 'Sex and the City', la funcţia de guvernator de New York
Mai multe titluri din: Externe
Antena3.ro Ce avere a lăsat în urmă jurnalistul Andrei Gheorghe
Libertatea.ro Testamentul lui Andrei Gheorghe!
A1.ro Andrei Gheorghe a murit. A fost găsit decedat, în casă
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?