x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc face apel la europeni să-i integreze pe refugiaţi împreună cu identitatea lor religioasă

Papa Francisc face apel la europeni să-i integreze pe refugiaţi împreună cu identitatea lor religioasă

08 Ian 2018   •   18:07
Papa Francisc face apel la europeni să-i integreze pe refugiaţi împreună cu identitatea lor religioasă

Papa Francisc a făcut luni apel la europeni să-i integreze pe refugiaţi împreună cu identitatea lor religioasă, mesaj lansat într-un lung discurs rostit de către Suveranul Pontif în cadrul unei întâlniri cu diplomaţii acreditaţi pe lângă Sfântul Scaun, relatează AFP. 

Sosirea migranţilor trebuie să determine Europa ''să-şi redescopere patrimoniul cultural şi religios, astfel încât, conştientizându-şi valorile pe care se edifică, să poată în acelaşi timp să-şi menţină vie tradiţia şi să fie în continuare un loc primitor, vestitor de pace şi de dezvoltare'', a subliniat Papa. 

În opinia Suveranului Pontif, ''edificarea de societăţi inclusive necesită drept condiţie o înţelegere integrală a fiinţei umane, care poate să se simtă într-adevăr primită când ea este recunoscută şi acceptată sub toate dimensiunile ce constituie identitatea sa, inclusiv cea religioasă''. 

Papa a reamintit că Declaraţia Universală a Drepturilor Omului cuprinde ''dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, care include dreptul privind libertatea de a schimba religia''. 

''Se ştie, din păcate, cum dreptul la libertatea religiei este deseori încălcat şi religia devine fie ocazia de a justifica ideologic noile forme de extremism, fie un pretext de excludere socială, chiar forme de persecutare a credincioşilor'', a mai spus el. 

Suveranul Pontif a subliniat că migranţii şi refugiaţii iau calea către Europa pentru a găsi pe continent ''pace şi securitate'', ''rodul unui lung drum izvorât din idealurile părinţilor fondatori ai proiectului european după cel de-Al Doilea Război Mondial''. 

''Europa trebuie să fie mândră de acest patrimoniu, bazat pe anumite principii şi pe o viziune a omului care îşi are bazele în istoria sa milenară, inspirată din concepţia creştină a fiinţei umane'', a mai spus Papa. 

Salutând eforturile depuse de Grecia şi Germania în ce priveşte primirea de refugiaţi, Papa şi-a exprimat ''gratitudinea specială'' Italiei pentru ''exemplele sale pozitive de integrare''. Cu două luni până la alegerile legislative din 4 martie din Italia, el şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca dificultăţile economice persistente ale ţării să nu ducă la ''îngrădiri'' în viitor. AGERPRES

×
Subiecte în articol: papa francisc integrare refugiati