x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Duda nu promulgă legea de reformare

Duda nu promulgă legea de reformare

25 Iul 2017   •   17:50
Duda nu promulgă legea de reformare
Sursa foto: Fred Marvaux

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat, ieri, că nu va promulga proiectele de lege privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii, care, potrivit criticilor, afectează independența justiției, relatează agențiile internaționale de presă.

„Această lege (cu privire la Curtea Supremă) nu va întări sentimentul de justiție în societate. Aceste legi trebuie să fie rectificate”, a declarat șeful statului, într-o declarație televizată. „Reformele justiției sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țării”, a adăugat Duda, citat de EFE. „Am decis să trimit legea înapoi în Seim (camera inferioară a Parlamentului — n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii”, a continuat Duda, citat de Reuters. Zeci de mii de persoane au manifestat în întreaga Polonie în ultimele zile împotriva reformelor în domeniul justiției, inițiate de conservatorii aflați la putere, estimând că acestea subordonează sistemul judiciar puterii politice.

Păreri contradictorii

 Între timp, președinta Tribunalului Constituțional al Poloniei, Julia Przylebska, a apreciat că proiectul de reformă a sistemului judiciar al țării nu pune în pericol diviziunea puterilor. „Nu văd nicio amenințare la adresa separării puterilor în Polonia”, a declarat, duminică seara, pe postul public de televiziune, înalta magistrată poloneză, numită în fruntea Tribunalului Constituțional anul trecut. Ea a apreciat că legile de revizuire a sistemului judiciar recent adoptate de legislativ vor îmbunătăți sistemul de instanțe al Poloniei.

 

Duda a anunțat că nu va promulga proiectele de lege privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii

×