x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criză medicală în Ghouta

Criză medicală în Ghouta

23 Feb 2018   •   11:45
Criză medicală în Ghouta

Sistemul medical din estul Ghoutei este aproape de colaps, potrivit doctorilor, după aproape o săptămână de atacuri aeriene care au vizat 22 de spitale și clinici și care a condus la afirmații potrivit cărora îngrijirea civililor este sistematic anihilată, scrie The Guardian.

Medicii din Ghouta au spus că doar trei facilități medicale au rămas total operaționale, iar toate sunt copleșite de victime în masă care au continuat să ajungă pe parcursul zilei de joi – a cincea zi a atacurilor aeriene rusești și siriene din întreaga enclavă a opoziției. Medicină Fără Frontiere a spuns că 13 spitale au fost distruse sau deteriorate doar în ultimele de trei zile.

În condițiile în care distrugerile și bilanțul morților în urma atacurilor continuă să crească, organizațiile internaționale care monitorizează criza din Siria au afirmat că există dovezi clare potrivit cărora spitalele au fost o țintă deliberată.

„Suferința fără margini la care suntem martori a fost planificată deliberat și implementată meticulos de-a lungul timpului”, spune directoarea politicilor internaționale de la ONG-ul Physicians for Human Rights, Susannah Sirkin. ”Situația curentă este rezultatul letal a unei stategii de asediu, blocare a ajutoarelor și, în cele din urmă, distrugerea ilegală a țintelor civile cu bombe – o tactică a guvernului sirian și a aliaților săi inițiate la Alep, care se repetă brutal acum în estul Ghoutei”, mai spune aceasta.

Într-un efort de a a aborda situația din Ghouta, Consiliul de Securitate ONU va vota vineri  un proiect de rezoluție care solicită un armistițiu de 30 de zile în Siria pentru a permite livrările de ajutoare și evacuările medicale, dar nu a fost clar dacă textul a câștigat sprijinul Rusiei, aliatul sirian.

Secretarul General ONU, Antonio Guterres, a cerut miercuri sfârșitul imediat al „activităților de război” din Ghouta.

Rusia a propus, joi, amendamente la rezoluția elaborată de Suedia și Kuweit, susținând că limba era nerealistă și cei 15 membrii ai Consiliului de Securitate nu puteau să impună un armistițiu asupra Siriei fără să consulte părțile.

Nu este clar ce schimbări au fost făcute textului. Consiliul urmează să voteze la ora 11:00, a declarat misiunea ONU a Kuweitului, președintele consiliului pentru luna februarie.

O rezoluție necesită nouă voturi în favoare, fără veto din partea Rusiei, Chinei, SUA, Marii Britanii sau Franței. Rusia a folosit 11 voturi de veto aupra posibilelor acțiuni ale Consiliului de Securitate îndreptate împotriva Siriei de la începutul războiului său civil din 2011.

×