x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă în cazul morţii şefului companiei Total: NEGLIJENŢĂ CRIMINALĂ LA MOSCOVA

Anchetă în cazul morţii şefului companiei Total: NEGLIJENŢĂ CRIMINALĂ LA MOSCOVA

de Dan Constantin    |    22 Oct 2014   •   12:05
Anchetă în cazul morţii şefului companiei Total: NEGLIJENŢĂ CRIMINALĂ LA MOSCOVA

Accidentul de pe aeroportul moscovit Vnukovo, în care şi-a pierdut viaţa directorul general al gigantului petrolier Total, este investigat pe mai multe planuri. Procuratura din Moscova a deschis un dosar în acest caz în care au murit conducătorul grupului francez şi echipajul avionului care s-a ciocnit cu o maşină de deszăpezire pe pista aeroportului. De la Paris au sosit la Moscova trei specialişti care anchetează şi ei alături de autoritatea rusă a aviaţiei civile circumstanţele accidentului. Duma  de Stat a cerut la rândul ei informări asupra  accidentului. Putin deplânge moartea lui Christopfe de Margerie, "un prieten adevarat al Rusiei".

Presa din Moscova are subiectul în centrul atenţiei. Cotidianul de mare tiraj Izvestia, apropiat  de preşedinţia lui Putin, publică în ediţia de miercuri o amplă investigaţie jurnalistică în care relevă amănunte despre activitatea de pe aeroport în momentele producerii catastrofei.
 
Ciocnirea fatală a avionului Falcon cu plugul de zăpadă s-a produs luni seară, aproape de miezul nopţii, la ora 23:57. Avionul a ars complet, dar şoferul maşinii de curăţat zăpada a scăpat nevătămat şi este nu doar acuzat, dar şi martorul direct al tragediei. Imediat după accident un oficial rus l-a acuzat pe şofer că era beat, dar avocatul acestuia infirmă, declarând că şoferul era cardiac şi nu consuma alcool.
Vizibilitatea pe aeroport la ora accidentului era de 350 de metri, dar ceaţa din regiunea Moscovei a determinat anularea multor zboruri de pe cele patru aeroporturi care deservesc capitala Rusiei. Ziariştii de la Izvestia descriu operaţiunea de curăţare a pistelor; plugul avea permisiunea să avanseze până la punctul în care nu ar fi ameninţat securitatea zborurilor. Din motive neelucidate însă, plugul a depăşit limita admisa şi a pătruns pe culuarul destinat decolării aeronavei private a grupului Total.

Operatoarea din turnul de dirijare avea experienţa redusă, absolvind recent cursurile de specializare. Cel care conducea deszăpezirea, şoferul de pe utilaj şi turnul de control nu au comunicat prin radio şi nu şi-au coordonat deciziile. Nu este clar, potrivit izvestia, dacă semnalizările luminoase funcţionau. Şoferul utilajului, reţinut pentru 48 de ore, a declarat că a pierdut reperele şi nu şi-a dat seama că a intrat pe pista de decolare a avionului Falcon.

Cotidianul citat relevă şi manevrele care au apărut imediat după accident pentru a ascunde identitatea firmei care efectua serviciile de deszapezire pe Vnukovo. Site-ul aeroportului indica, înainte de accident o denumire de companie, iar după accident au apărut schimbări care crează confuzii în identificarea acesteia. Acţionariatul firmelor se pierde prin Cipru, dar firele pornesc de la un abonat al serviciilor aeroportuare, cu ramificaţii în scandalul Magnitki.
 
Dispariţia în condiţii tragice a magnatului industriei petroliere franceze nu este legată de o teorie a conspiraţiei. Investigarea accidentului relevă la primele evaluări neglijente şi erori umane.

Total are o prezenţă consistemtă în Rusia. Recent, compania franceză a semnat un contract cu Lukoil pentru explorarea unor perimetre pe petrol de şist în Siberia, iar extracţia de gaz din regiunea Yamal situau Total între principalii producători străini.

Christophe de Margerie avusese în ziua fatală o întâlnire cu premierul Medvedev la reşedinţă acestuia din Gorki, împreună cu un grup de 30 de investitori străini în Rusia. Margerie, 63 de ani, era promotorul unei politici de dezvoltare puternică a afacerilor companiei Total în Rusia. El nu agrea sancţiunile aplicate de UE după criza din Ucraina şi pleda pentru o separare a priorităţilor politice de cele economice în relaţia cu Moscova.

×
Subiecte în articol: Christophe de Margerie total avion accident