x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii trimit dronele după Kim Jong-un

Americanii trimit dronele după Kim Jong-un

de Şerban Mihăilă    |    21 Feb 2018   •   12:30
Americanii trimit dronele după Kim Jong-un

În pofida recentei apropieri dintre Phenian și Seul și a „ofensivei de șarm” lansate de sora dictatorului Kim Jong-un cu ocazia Olimpiadei de la Pyeongchang, administrația de la Washington se pregătește intens pentru sfârșitul armistițiului temporar decretat în timpul Jocurilor de Iarnă organizate de Coreea de Sud. Dronele americane de atac așteaptă un ordin pentru a da lovitura decisivă regimului nord-coreean, eliminându-i, rând pe rând, pe liderii de la Phenian. 

Donald Trump vrea să pună capăt în mod violent conducerii dictatoriale a președintelui Kim Jong-un, desfășurând în Peninsula Coreeană temutele drone americane de atac, capabile să-i repereze rapid pe liderii de la Phenian și, în același timp, să distrugă rampele de lansare ale rachetelor nord-coreene. Construcția hangarului și a instalațiilor militare necesare ca bază de lansare pentru aceste drone a fost terminată luna trecută, pe teritoriul sud-coreean, iar aparatele de zbor urmează să sosească în lunile martie și aprilie, dezvăluie un raport citat ieri de site-ul britanic „Express”. Desfășurarea dronelor va fi corelată cu începerea exercițiilor militare comune dintre Statele Unite și Coreea de Sud, amânate din cauza Jocurilor Olimpice de Iarnă și a Jocurilor Paralimpice. Data acestor manevre comune, care provoacă în fiecare an furia Phenianului, va fi anunţată după încheierea Jocurilor Paralimpice din martie, mai exact după 18 martie, a anunţat, de altfel, ieri, ministrul sud-coreean al Apărării, Song Young-moo. Concomitent, Ministerul Apărării a precizat că vor avea loc exerciţiile militare „Ulchi Freedom Guardian” şi „Key Resolve”, dar nu a menţionat şi exerciţiul „Foal Eagle”. Primul este organizat în vara fiecărui an, iar celelalte două la sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie. În 2018, Washingtonul a acceptat cererea Seulului de a amâna aceste importante exerciţii militare după Jocurile Olimpice şi cele Paralimpice de la Pyeongchang, pentru a evita escaladarea tensiunilor în peninsulă. Phenianul consideră aceste manevre comune drept o repetiţie generală a unei invazii asupra Coreei de Nord.

Aparate de ucis foarte performante

Douăsprezece drone americane de tip „MQ-1C Gray Eagle” vor sosi la baza aeriană Gunsan, mai dezvăluie site-ul britanic, care susține că aceste aparate de luptă pot fi utilizate extrem de eficient în scop de recunoaștere și, apoi, de neutralizare a țintelor identificate. Dronele pot atinge o viteză de 280 de kilometri pe oră și strâng informații de pe o rază de 400 de kilometri, de la o altitudine de  7,6 kilometri. Acest tip de dronă are o autonomie de zbor impresionantă, acoperind fără probleme distanța dintre Seul și Phenian. „Fiecare aparat de zbor măsoară opt metri, anvergura aripilor este de 17 metri, iar bombele lansate de această dronă au o acuratețe de un metru, raportat la ținta aleasă”, notează sursa citată. Autoritățile chineze se opun vehement dronelor americane în zonă, susținând că acestea i-ar putea spiona teritoriul. Ministerul chinez de Externe a transmis deja Pentagonului  „să calce pe frână” în privința planurilor sale de a trimite temutele drone de atac în Gunsan.

Vom continua să adoptăm o poziție fermă, până când regimul nord-coreean va înceta să mai fie o amenințare”.

Mike Pence, vicepreședintele SUA

×
Subiecte în articol: americanii dronre Kim Jong-un